Hvad dækker ordet outsourcing over?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som producent i et konkurrencepræget marked, dukker spørgsmålet om outsourcing naturligvis op fra tid til anden. Det er som om, at hver gang, man får lavet noget i udlandet, bliver det kaldt outsourcing både af kolleger, og hvad jeg læser i aviserne. Jeg har forsøgt at få styr på begreberne, men jeg er ikke blevet meget klogere af at læse forskellige forklaringer. Kan ErhvervsBladet hjælpe mig.

@Brødkursiv:Med venlig hilsen

HL

Den rene definition af outsourcing er, at man lader eksterne underleverandører udføre opgaver, man ellers kunne have foretaget selv. Motivet er oftest, at andre kan udføre opgaverne bedre og billigere, end man selv kan.

Etablering af egen produktion i lavtlønsområder er derimod ikke outsourcing, selv om det i daglig tale opfattes som sådan. I princippet kan alle arbejdsprocesser outsources, men det er mest almindeligt at tale om produktionsopgaver.

Outsourcing betyder i sig selv ikke udflagning, og meget outsourcing foretages faktisk inden for landets grænser. Hvem leverandørvalget falder på afhænger af mange ting, som for eksempel pris, nærhed, fleksibilitet, sprog med mere.

Outsourcing kunne man også benævne kontraktproduktion, og de relationer du har med din underleverandør kan gå fra meget simpel kontraktproduktion, til at I mere eller mindre indgår i et partnerskab med hinanden.

Ultimativt ender det måske med, at du køber din underleverandørs virksomhed, men så kaldes det insourcing.

@Brødkursiv:Med venlig hilsen

Esben Uhrenholt