Husalteret skal vise Internet

Internet på TV er fladskærmsproducenternes næste bud på, hvad vi snart ikke kan leve foruden. Endnu er det dog småt med indhold på f.eks. dansk.

Nu skal der Internet på TV-skærmen i stuen, mener fladskærmsproducenterne, som kæmper for at få lavet aftaler med relevante netsteder. Foto: Philips Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Fladskærmen i stuen skal bruges som samlingspunktet, når familien skal på nettet. Derfor forsøger de store elektronikproducenter nu at gøre net-TV til en del af oplevelsen, men endnu er der ikke fri og nem adgang til hele nettet.

»Folk vil på nettet via deres TV eller Blu-ray-afspiller,« siger Andrea Ragnetti, topchef for hollandske Philips' forbrugerelektronikdivision.

Udvalgte tjenester

Alle de store fladskærmsproducenter sælger nu Internet på TV på deres nyeste skærme, viser de på verdens største fagmesse for forbrugerelektronik, IFA, i Berlin. Med fjernbetjeningen kan man vælge det som punkt på linie med tekst-TV. Herefter får man en liste over de TV- eller Internet-kanaler, som producenten har indgået aftaler med, og herefter kan man vælge, hvad man ønsker at se af klip fra f.eks. TV-udsendelser. Det bliver nyheder, valutakurser, rejser, udvalgte mål fra fodboldkampe og lignende. Det er gratis at bruge, men særlige tjenester kan koste penge. Man kan skifte mellem Internet og TV, som man lyster.

Philips har i øjeblikket aftaler med »over 100 tjenester«, men som Andrea Ragnetti understreger: »Folk ønsker lokalt indhold.« Det er altså ikke nok, at man fra sofaen i stuen kan sætte sig med familien og se Googles videotjeneste YouTube eller auktionstjenesten eBay. Det skal være lokale TV-stationers relevante indhold, man kan kalde frem.

Første danske aftaler snart klar

»Vi er snart klar med danske aftaler - måske inden for et par uger,« siger Philips' danske informationschef, Erling Madsen.

De første, der kommer med, er Euroinvestor, De Gule Sider og nogle magasiner. At Danmarks Radio ikke er med, overrasker DRs TV-direktør Lars Grarup.

»Det er oplagt for os. Vi har lige lanceret en decideret Internet-kanal, Pirat-TV, og har i forvejen DR Update. DRs radio- og TV-arkiv rummer omkring 380.000 timer, så der er nok at tage af,« siger han.

Han mener godt, at folk vil acceptere, at klippene - fordi de er til brug for Internet - er af lavere kvalitet end normale udsendelser vist på en stor fladskærm, når bare de ved det i forvejen.

TV kan mere endnu

Samtidig har Internet på TV andre aspekter, mener Philips' informationschef Erling Madsen:

»Vi skal til at lære forbrugerne, at TV kan meget mere, end de tror - og at de skal opdatere softwaren i TVet på samme måde, som man kender det fra computeren. Vi har kørt forsøg blandt 150 familier i Holland med Internet på TV. Det viste sig, at det jo var meget sjovere at se YouTube-film, når man er sammen om det,« siger han.

Philips har lagt norske Operas Internet-browser af samme navn på skærmene som adgangsvej til nettet.

Tastatur nødvendigt

Internet på TV-tjenesterne er tilpasset TV-skærmen i størrelse og med særlige menuer, men i princippet kan man bruge skærmen til alle sider på nettet. Problemet er, at de så ikke er tilpasset fladskærmens dimensioner, og at det vil kræve et separat tastatur, da fjernbetjeningen mildt sagt ikke er anvendelig til formålet.