Hurtig vækst gav støj på personalefronten

Fastholdelse. Efter at en ny generation kom ind i virksomheden gik det stærkt i elektronikvirksomheden Holtec Automatik. Nu er det tid til at samle op, inddrage medarbejderne og tænke i fastholdelse. Det stod klart, da Erhvervsbladet.dks Vækstbus besøgte

Det kan være svært at beholde sammenhængskræften i virksomheden, når den gennemgår markant vækst. Når der samtidigt er kommet nye kræfter ind, stiller det krav til personalepleje, hvis virksomheden skal være rar at arbejde i.

»Vores mål er nu en fortsat, men kontrolleret vækst. Vi har simpelthen haft så travlt, at det har været svært at finde tid til det sociale aspekt på arbejdspladsen,« siger Søren Jensen, medejer af Holtec Automatik, der har til huse i en landejendom udenfor Varde.

Han forklarer, at travlheden har givet en smule støj på personalefronten, der har gjort det sværere at fastholde medarbejderne. Blandt andet har virksomheden for nyligt mistet tre medarbejdere på en gang. Det er hårdt, erkender virksomhedens grundlægger og anden ejer.

»Vi er i en branche, hvor virksomhederne stjæler arbejdskraft fra hinanden, så det kan mærkes, når folk pludselig stopper,« siger direktør Jens-Holt Ladefoged.

Han er indehaver af aktiemajoriteten. Indtil videre. Virksomheden er nemlig midt i et planlagt generationsskifte, hvor Søren Jensen overtager ledelsen.

Ny vækstHoltec Automatik blev etableret af Jens-Holt Ladefoged i 1994. Efter godt tre års forhandling frem og tilbage, besluttede grundlæggeren, at det var tid til at klargøre næste generation.

Nu er Jens Holt Ladefoged direktør, men Søren Jensen varetager mange opgaver, og målet er en 100 procents overtagelse, når Jens-Holt Ladefoged går på pension.

»Jeg tror faktisk aldrig, at vi har været decideret uenige om, hvad der skal ske, men vi er meget forskellige,« siger Søren Jensen.

Efter ankomsten af den nye generation er det gået stærkt. Fra omkring fire medarbejdere, til næsten 20, og der er stadig plads til at vokse.

Væksttoget er dog begyndt at køre en lille smule skævt. Begge ejere har længe bemærket, at de har manglet tid til at pleje deres medarbejdere, og de er ikke i tvivl om, at det er deres største udfordring i fremtiden.

Brug bestyrelsenEt af de konkrete råd, som virksomheden fik fra Vækstbussens eksperter, var at Søren Jensen selv, kan tage initiativ til at oprette en personaleforening.

»Det synes jeg, er en god ide. Det handler i sidste ende nok bare om, at vi skal tage os tid til at tale med medarbejderne,« siger han.

Derudover rådede Vækstbuseksperterne virksomheden til, at bringe bestyrelsen mere effektivt i spil. Generationsskiftet er på plads, og nu kan den professionelle bestyrelse med fordel inddrages i arbejdet med at gøre Holtec Automatik mere attraktiv for medarbejderne. I hvert fald er der masser, at se til i virksomheden. Det slår dog ikke de to ejere ud.

»Heldigvis er vi to jo ikke underlagt en 37 timers arbejdsuge, så vi når det nok,« lyder det.