Hurtig iPhone 7-lancering kan give Apple gevinst

Samsungs problemer kan gavne Apple, hvis nye iPhone 7-telefoner fik en mat modtagelse. »Mægtige Apple er ikke længere hverken dominerende eller enerådig,« konstaterer investor.

Apple har i iPhone 7 og iPhone 7 Plus afskaffet hovedtelefonstikket - men der følger en omformer med, så man ikke behøver at kassere de gamle ørepropper og hovedtelefoner. Foto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods matheden oven på Apples præsentation af de to nye iPhone 7-telefoner uden store overraskelser onsdag aften kan Apple vinde tabt terræn på, at telefonerne allerede kan købes næste fredag, nu hvor Samsung har måttet trække sin nye flagskibstelefon, Galaxy Note 7, tilbage, efter at batteriet er eksploderet i 35 af telefonerne.

Den egentlige vinder ved Apple-præsentationen blev den 35 år gamle, digitale VVS-mand Super Mario og hans ophav, den japanske spilproducent Nintendo, der får debut inden nytår i Apple-verdenen, ligesom Nintendo også får verdensplagen Pokémon Go ind på Apples smarture.

Nintendo-aktien steg med 29 procent, lige efter at den ikoniske Mario-skaber, Shigeru Miyamoto, trådte ind på scenen ved offentliggørelsen i San Francisco. Torsdag morgen lå Nintendo-aktien omkring 20 procent højere og gjorde med ét slag Nintendo 39 milliarder kroner mere værd.

Apple-aktien rørte sig derimod nærmest ikke ud af flækken men endte med at stige med 0,6 procent.

Ikke længere dominerende eller enerådig

»Praktisk, men man taber ikke kæben,« skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal om iPhone 7 og iPhone 7 Plus, der kan købes i også Danmark fra 16. september, og stiller spørgsmålet: »Kan Apples seneste smartphones friste dig med bedre kameraer, vandafvisende chassis og et to år gammelt design?«

Apple har desuden valgt at droppe høretelefonstikket. I stedet skal man slutte hovedtelefoner til opladerstikket eller bruge trådløse hovedtelefoner.

Investorerne er også tilbageholdende, for Apple henter næsten 60 procent af sine indtægter fra salget af iPhone-telefoner, der de seneste to kvartaler er gået direkte tilbage - for første gang siden lanceringen af den første iPhone i 2007.

»Faktum er, at mægtige Apple ikke længere er hverken dominerende eller enerådig. På verdensplan sælges der 86 telefoner med Android-styresystemet for hver gang, der afsættes 14 med Apples iOS. For få år tilbage så det meget anderledes ud. Apple er blevet moden og voksen, og det har sin pris. Ikke kun set i en forbruger- men også investoroptik. Apple er blevet menneskelig og skal nu gøre sig fortjent til forbrugernes gunst. Konkurrencen fra Samsung og bl.a. Huawei er tydelig. Dels vælger Apple-aficionados ikke længere iPhones som en selvfølge, og samtidig sker opgraderingen fra én generation til den næste i langsommere tempo,« siger investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Samsungs problemer hjælper Apple

Han mener, at Apple har været »en kæmpe succes, men investorerne skal og har allerede vænnet sig til, at væksten bliver moderat«.

Lanceringen af de nye telefoner sker op til den vigtige julehandel, hvor teknologiproducenterne henter omkring 30 procent af hele årets omsætning. Samsung, der er verdens største mobilproducent, lancerede sin Galaxy Note 7 med digital pen i begyndelsen af august for at komme på markedet i god tid før Apple, men i sidste uge - lige før Galaxy Note 7 skulle til salg i butikkerne - måtte Samsung trække 2,5 millioner telefoner tilbage for at undersøge batterieksplosionerne nærmere. Dermed overhaler Apple nu Samsung indenom.

Samsung forventer først at kunne få Galaxy Note 7 ud i butikkerne omkring 1. oktober.