Hurraaaa, CDen holder fødselsdag

Compact Discen fylder 25 år - og er på vej på pension.

Et billede af den første CD, som rullede fra Philipsfabrikkerne d. 17. august 1982. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
I dag er det 25 år siden hollandske Philips sendte den første CD på gaden. Den såkaldte Compact Disc, som i dag er knap som kompakt og i øvrigt på vej ud igen til fordel for downloaded musik fra nettet.

Men CDens entre på markedet til erstatning af LPen, et produkt folk over 30 ved hvad er, men som mange børn sikkert skal have forklaret, tog verden med storm, til trods for, at den blev voldsomt oversolgt. Man mente dengang, at når musikken først var brændt fast i den glimtende plasticskive i form af digital data, var det uigendriveligt og at skiven kunne tåle stort set alt.

Det viste sig som bekendt at være noget vås. Hvem har ikke købt den seneste CD med yndlingsbandet, for at tabe den og få en flot ridse, der får CD-afspilleren til at gå besærk. Den første CD med digitalt indspillet musik var klassiker-albummet Brothers in Arms med Dire Straits, igen et band mange under 30 lige skal have forklaret, men dengang var Mark Knopfler og kompagni helt med fremme.

Den runde dag i dag er første gang at en serieproduceret "Digital Audio Compact Disc" blev sendt på gaden. Den indeholdt "The Visitors" af Abba.

Der er i dag solgt over 200 milliarder skiver verden over, skriver Comon.