Huno på vej til at stoppe som Tryg-formand

Forsikringskoncernen Tryg skal inden længe finde en ny formand, da den nuværende formand Jørgen Huno Rasmussen ikke ønsker at genopstille ved næste valg. Samtidig vil han arbejde for at ændre en historisk regel i vedtægterne om, at Tryg-formanden skal komme fra hovedaktionæren.

Jørgen Huno Rasmussen, formand for Tryg og TryghedsGruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største forsikringskoncern, Tryg Forsikring, skal snart finde sig en ny formand. Således annoncerer den nuværende formand, Jørgen Huno Rasmussen, at han ikke ønsker at genopstille ved næste valg.

Direkte adspurgt, om han ønsker at fortsætte som formand, når hans nuværende periode om to år udløber, svarer Jørgen Huno Rasmussen til Berlingske Business; Nej.

Jørgen Huno Rasmussen er i øjeblikket bestyrelsesformand i selskabet TryghedsGruppen, der er hovedaktionær i Tryg Forsikring og har en formue på omkring 33 mia. kr. Ifølge vedtægterne er det samme person, der skal besidde formandsposterne i de to selskaber, TryghedsGruppen og Tryg Forsikring.

Huno, der netop er genvalgt som formand for de kommende to år, kunne ifølge vedtægterne godt stille op igen om to år og blive genvalgt for en ny toårig periode. Men dette ønsker han ikke, siger han til Berlingske Business

»Jeg har mange spændende hverv, herunder en stor post som formand for Lundbeckfonden, der på alle måder er større end TryghedsGruppen. Så alene den opgave er stor og meget tidskrævende, og derudover er jeg næstformand i tre meget store selskaber, Haldor Topsøe, Rambøll og Terma. Så jeg har meget på paletten,« siger Jørgen Huno Rasmussen og fortsætter:

»Jeg har brugt virkelig meget tid og mange kræfter i TryghedsGruppen de seneste par år. Jeg definerer ting i projekter, og jeg påtog mig det projekt at få løst de historiske stridigheder og få en bæredygtig, langsigtet struktur, og det glæder jeg mig over, at vi i fællesskab har nået. Jeg ser det som »mission udført«. Så kommer der en ny fase, og så er det sundt, at der kommer andre kræfter til.«

Huno vil opsplitte formandsposter

Det er dog ikke den eneste store nyhed fra Jørgen Huno Rasmussen.

TryghedsGruppens 70 mand store repræsentantskab, der udgør den øverste myndighed i TryghedsGruppen, havde i mandags et repræsentantskabsmøde. Nærmest som den sidste bemærkning på mødet, fortalte Jørgen Huno Rasmussen, at han nu vil arbejde for at opsplitte de to formandsposter, så formanden i TryghedsGruppen fremover ikke også kan være formand i Tryg Forsikring.

Meldingen blev mødt af stor undren hos mange af de øvrige medlemmer af repræsentantskabet. Det fortæller flere repræsentantskabsmedlemmer uafhængigt at hinanden til Berlingske Business.

Grunden er, at Jørgen Huno Rasmussen ifølge repræsentantskabsmedlemmerne hidtil har været modstander af at opdele formandsposterne - som han selv har besiddet siden april 2013.

Jørgen Huno Rasmussen fortæller til Berlingske Business, at han mener, at det vil være god selskabsledelse - kaldet governance - at opdele formandsposterne.

»I TryghedsGruppen sætter vi en stor ære i at være førende på alt, hvad der hedder transparens og governance. Og det her er måske det eneste punkt, hvor der er plads til forbedring. Og det er min vurdering, at hvis vi får lavet den justering, så har vi en perfekt governance på alle områder. Så det er min ambition, nu hvor jeg har sagt, at det er min sidste periode i bestyrelsen,« siger Jørgen Huno Rasmussen og fortsætter:

»Jeg vil gerne arbejde for, at vi får en uafhængig formand i driftsselskabet (Tryg Forsikring, red.). Der er en logik i det, fordi man derved klart signalerer forskellen i de to opgaver, hvor den ene er at varetage de langsigtede ejerbeslutninger, og det andet som formand for driftsselskabet er sammen med den øvrige bestyrelse og selskabets direktion at fokusere på strategi på mellemlang sigt og selskabets drift. Så det er jo to helt forskellige opgaver.«

Jørgen Huno Rasmussen taler dog samtidig for, at det har givet god mening at have samme person som formand i de to selskaber frem til nu.

»Det er en historisk mission for TryghedsGruppen at være en god langsigtet ejer af Tryg, og derfor er der en logik i, at man ønsker at sikre, at driftsselskabets strategi er helt afstemt med det, som hovedaktionæren ønsker. Og at have den samme formand er jo én måde at sikre det på. Så der er en logik i, at man har haft det indtil nu,« siger Jørgen Huno Rasmussen og tilføjer:

»Det er noget, som vi tidligere har drøftet i repræsentantskabet, men der har ikke været stemning for at opdele formandsposten. Men nu synes jeg, at tiden er moden, nu hvor vi har lagt så mange andre ting flot på plads.«

Her henviser han blandt andet til, at de forhenværende store konflikter indbyrdes i TryghedsGruppens repræsentantskab er blevet dæmpet, og at TryghedsGruppen - hvis medlemmer er alle forsikringstagere i Tryg Forsikring i Danmark - for nylig har fået udskilt en del af selskabet, så de omkring 300.000 medlemmer, der er kunder i Nordea Liv & Pension, er blevet flyttet over i et nyt selskab kaldet Foreningen NLP.

Er det korrekt, at du hidtil har været modstander af at opdele formandsposterne i TryghedsGruppen og Tryg Forsikring?

»Nej, jeg har bare taget til efterretning, at der ikke var stemning for det i repræsentantskabet. Jeg har ikke haft nogen stærke følelser omkring det,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Så der er ikke tale om, at du har ændret holdning til dette spørgsmål?

»Nej, det kan man ikke sige. Jeg har arbejdet loyalt inden for de rammer, at formandsposterne var fælles, og jeg har ikke haft noget problem med at gøre det. Jeg synes sagtens, at man kunne forsvare, at det var sådan. Ellers ville jeg have arbejdet på at ændre det tidligere. Men jeg synes, at når man tænker det igennem, hvad der er den ideelle løsning, så er jeg nået til den konklusion.«

Jeg har talt med både tidligere og nuværende repræsentantskabsmedlemmer, og de har klart den opfattelse, at du hidtil har været modstander af at opdele formandsposterne. Men det har de misforstået?

»Jeg har syntes, at det var okay at arbejde med den anden form, og jeg kunne se nogle historiske argumenter og en logik i, at vi havde det, som vi havde det. Så jeg har ikke syntes, at det var aktuelt at ændre på det tidligere. Men det er ikke noget, som jeg har haft stærke holdninger til.«

Hvad har ændret sig, siden du vil arbejde for at opdele formandsposterne nu?

»Vi har fået andre og mere grundlæggende ting omkring vores struktur og nogle konflikter osv. lagt til rette. Så kommer man jo i en fase, hvor vi kigger på, om der er noget, som vi kan optimere yderligere. Og når man tænker det igennem, så synes jeg, at det vil være rigtigt at opdele formandsposterne,« siger Jørgen Huno Rasmussen og tilføjer:

»Det er rigtigt, at der tidligere har været forslag om at opdele formandsposterne, og det har jeg ikke arbejdet for, at vi skulle. Men jeg har heller ikke arbejdet aktivt imod det. Jeg har bare registreret, at der på daværende tidspunkt ikke var flertal for at ændre på det.«

Du kunne vel godt på et tidligere tidspunkt havde arbejdet for at opdele formandsposterne?

»Ja. Men jeg har ikke prioriteret det. Jeg synes, at det var væsentligere, at vi fik vores struktur på plads, og at vi fik bilagt nogle af de historiske konflikter. Men når vi nu kigger på vores governance, så springer det her i øjnene som en forbedringsmulighed.«

Du stopper i bestyrelsen om to år. Du kunne godt have fortsat i TryghedsGruppens bestyrelse yderligere to år - hvorfor gør du ikke det?

»Jeg definerer alt i mit arbejdsliv i projekter. Det vil sige, at alt har en startdato og en slutdato. Der er nogle mål, der skal nås, og når målene er nået, så er der ingen grund til at optage en plads. Så synes jeg, at det er sundt at give plads til andre. Så jeg sidder aldrig i nogen poster længere end nødvendigt.«

Man kunne få den tanke, at din timing ved at ville opdele formandsposterne nu skyldes, at  du gerne vil beholde posten som Tryg-formand?

»Det kan jeg ikke, i og med at jeg argumenterer for, at vi skal have en uafhængig formand. Da jeg er formand for TryghedsGruppen i dag, så vil jeg ikke kunne gå direkte fra at være formand for TryghedsGruppen over i en uafhængig post som formand i driftsselskabet. Jeg ville ikke blive betragtet som uafhængig.«

Så om to år, når du stopper som formand i TryghedsGruppen, så er din tid som formand i Tryg også ovre?

»Hvis vi har fået indført, at der skal være en uafhængig formand, så vil jeg være udelukket fra at være kandidat til formandsposten i Tryg,« siger Jørgen Huno Rasmussen.