Hundredtusindvis af virksomheder rammes hårdt af historisk høje elpriser

For et par uger siden toppede elprisen på den nordiske elbørs Nord Pool. Nu står flere virksomheder til at få en enorm ekstraregning som følge prisudviklingen.

Prisen på el har været stigende i de seneste mange måneder, og den udvikling ser ikke ud til at vende. Derfor skal flere danske virksomheder indstille sig på, at fremtiden kan bringe kæmpe ekstraregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To ud af tre virksomheder har aftaler med variabel pris på elforbruget. Det betyder, at næsten 286.000 virksomheder vil blive ramt af de skyhøje elpriser. Det skriver Finans.

I sidste måned kunne Berlingske fortælle, at landets største elhandelsselskaber advarede om, at almindelige familiers elregning muligvis ville stige med 40-50 procent på årsbasis.

I de nye beregninger, som Energistyrelsen har foretaget for Dansk Industri Business, slår man fast, at også de danske virksomheder kommer til at lide under de svingende elpriser.

»Flertallet af virksomhederne har indgået en kontrakt om de variable priser og rammes derfor hårdt af de stigende priser,« skriver Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri Energi, i et internt nyhedsbrev til Dansk Industri.

Der er tale om en årlig merudgift, som kan svinge fra 453.000 kroner for de mindre elforbrugende virksomheder, der har et årligt elforbrug på 2.000.000 kilowatt-timer (kWh) til en årlig ekstraregning på mere end 20 millioner kroner til de virksomheder, der er storbrugere af el.

Det er endnu uvist, hvor længe elprisen vil skabe ekstraregninger i den størrelsesorden.

Prisen afhænger af, hvor længe elprisen forbliver på det høje prisniveau, som den befinder sig på lige nu.

Ifølge Finans var elprisen tilbage i uge 40 historisk høj med en gennemsnitlig markedspris på 1,35 kroner pr. kilowatt-time, der blev handlet på den nordiske elbørs Nord Pool.