Hundredtusinder Apple-kunder fortsat i fare

Det hidtil største virusangreb mod Macintosh-PCer rejser kritik af Apples langsommelighed.

Der ligger orme og gnaver i hundredtusinder af Macintosh-computere. Arkivfoto: Suzanne Plunkett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hundredtusinde brugere af Apples Macintosh-PCer lever stadig i uvished om den fare for et ondsindet virusangreb, som de er udsat for.

Apple sendte fredag en sikkerhedsopdatering ud, der skal løse problemet, som er et af de mest alvorlige, der hidtil har ramt Apple-verdenen, hvor mange fortsat tror sig helgarderet mod computervira.

Stjæler kodeord og personlige oplysninger

Et sikkerhedshul i Java-softwaren, som benyttes flittigt til at skabe interaktivitet på nettet, er nemlig blevet udnyttet af ondsindede hackere. De har skrevet et program, som automatisk installerer sig på Macintosh-PCer, når de besøger bestemte sider på nettet, og som efterfølgende giver hackeren kontrol over den inficerede computer. Flashback-virusen menes at være designet til at stjæle kodeord og andre personlige oplysninger fra folk.

Flere antivirusfirmaer har anslået, at op mod 600.000 Mac-brugere allerede har fået virusen, som skyldes, at Apple ikke har opdateret Java-softwaren, som kommer fra Oracle, sådan som det forlængst er sket i Windows-verdenen.

Ifølge Apple fjerner opdateringen »de mest almindelige varianter« af virusen, som rammer computere med styresystemerne Mac OSX 10.6 og 10.7, også kaldet »Snow Leopard« og »Lion«. Man kan slå Java helt fra i sit internetprogram for at afhjælpe problemet, indtil man har opdateret sin software. Til gengæld vil en række funktioner på mange internetsteder ikke fungere.

Kritik af Apple

Der har været stor kritik af, at Apple har været så længe om at reagere på truslen. Oracle, som i dag udvikler Java, rettede fejlen for otte uger siden.

Det voksende salg af Macintosh-PCer gør Apple-verdenen stadig mere attraktiv for hackere, som hidtil har koncentreret sig om det langt mere udbredte Windows-styresystem fra Microsoft.

Antivirusfirmaet Symantec, som står bag Norton-tjenesten, kalder den aktuelle virus for »den største Mac-trussel til dato« og anslår, at omkring 270.000 computere stadig potentialt kan være skadet af den trojanske hest.

Læs mere: http://support.apple.com/kb/HT5242
(Apple Support om lukningen af sikkerhedshullet)