Hundreder af millioner i klemme efter betalingsstandsning

Første selskab i elselskabernes satsning på at levere Internet, TV og telefoni til danskerne gik fredag i betalingsstandsning. Det kan koste skatteyderne mange hundrede millioner af kroner.

Seks midt- og vestjyske elselskabers fælles Internet-, TV- og telefonselskab er gået i betalingsstandsning. Foto: Midtvest Bredbånd
Læs mere
Fold sammen
Adskillige hundrede millioner skatteyderkroner er i farezonen, efter at det midt- og vestjyske bredbåndsselskab Midtvest Bredbånd fredag gik i betalingsstandsning.

Det er det første af elselskabernes stort anlagte satsning på at blive alternativ leverandør af Internet, TV og telefoni til danskerne, som bukker under.

»Vi måtte forudse at skulle stille med et beløb, som svarer til, hvad der blev tilført på generalforsamlingen 24. november sidste år´, enten som kaution/sikkerhed eller som ny kapital. Det kunne vi simpelt hen ikke se os ud af, og derfor var vi nødt til at bede om den pause, som en betalingsstandsning er,« siger bestyrelsesformand Flemming Poulsen, direktør for Nordvestjysk Elforsyningsselskab (NOE), til Business.dk.

Risikerer at miste alt

Det første møde med den advokat, som skal føre tilsyn med bredbåndsselsskabet i betalingsstandsningsperioden, holdes på mandag.

»Hvis det ultimative skulle ske, mister vi den investering, vi har gjort. Med aktiekapital og lån løber det op i en del 100 millioner kroner,« siger Flemming Poulsen.

Han håber, at der inden for en eller to uger kan være en løsning på selskabets fremtid.

I dag har Midtvest Bredbånd gravet fiber frem til 40.000 husstande i Midt- og Vestjylland. Heraf har foreløbig 11.000 tilsluttet sig som kunder. MVB fortsætter med at betjene dem, så ingen får sort skærm eller død telefon.

Vil meget gerne samarbejde

Hvorfor slår elselskaberne ikke deres fibernetsatsninger sammen i eet stort selskab?

»Det har jeg også om nogen været talsmand for. Det er utroligt ærgerligt, at vi er de første, der er gået i betalingsstandsning, for jeg opfatter selskabet som et af de mest professionelt drevne, selv om det naturligvis ikke er professionelt at gå i betalingsstandsning. Men jeg tror, at der er andre selskaber på vej i samme situation, og håber, at de kan nå at rebe sejlene i tide. Men det vil også betyde meget kraftige overvejelser om at gå sammen,« vurderer bestyrelsesformanden.

Ejerkredsen bag Midtvest Bredbånd er åben for at lade andre overtage forsyningen til kunderne men også for et salg eller en helt tredje konstruktion for at kunne fortsætte.

»Ejerne udelukker ingen løsning, men vi håber, at advokaten vil rådgive os om mulighederne. For os andler det om at sikre kunderne. Vi lever populært sagt af, at der er lys på,« siger Flemming Poulsen.

Midtvest Bredbånd havde i oktober 2008 80 medarbejdere. I 2006 endte selskabet med et underskud på 39,3 millioner kroner, i 2007 voksede underskuddet til 110 millioner kroner.