Hummelgaard om ATPs guldregn over kapitalfonde: »Der er tale om meget gunstige vilkår«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil tale med ATPs ledelse om, hvorfor der er betalt bonusser på næsten to milliarder kroner til kapitalfonde. Både Dansk Folkeparti og SF vil have flere svar fra ministeren.

Ledelsen i den statslige pensionskæmpe ATP skal fortælle beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nærmere om høje bonusser. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 1,9 milliarder kroner har den statslige pensionsgigant ATP betalt i bonusser til en række kapitalfonde i de første seks måneder af 2021. Det er et beløb, som vækker stor frustration blandt flere af Folketingets partier, hvor Dansk Folkeparti kræver svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), mens SF overvejer at kalde ministeren i samråd.

Nu erkender Hummelgaard, at bonusserne er sket på »meget gunstige vilkår« og vil drøfte dem med ATPs bestyrelse.

Tallet kom via mediet Insidebusiness frem i seneste ATP-regnskab, hvor det fremgik, at de svimlende 1,85 milliarder kroner blev betalt til først og fremmest ledende partnere og medarbejdere i kapitalfondene.

Peter Hummelgaard har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men han skriver i en mail til Berlingske, at formålet med de store beløb er at skabe de bedst mulige afkast for de mange danskere, der betaler til ATP.

»Når det så er sagt, så vil jeg gerne tilkendegive, at jeg synes, der er tale om meget gunstige vilkår. Det er imidlertid bestyrelsen for ATPs ansvar, at lønningerne i ATP står mål med ansvar, indsats og resultater, og det ansvar regner jeg selvfølgelig med, at bestyrelsen tager på sig – også i forhold til ATPs investeringer gennem kapitalfonde,« skriver Peter Hummelgaard.

Ministeren vil nu tale med bestyrelsen for ATP om, hvorvidt niveauet er passende.

»Jeg vil på mit næste møde med ATPs ledelse drøfte, hvordan ATP løbende sikrer sig, at afkast og omkostninger går hånd i hånd til glæde for alle, der indbetaler til ATP,« skriver Hummelgaard i mailen til Berlingske.

Det store beløb er gået til de kapitalfonde, som ATP arbejder sammen med. Det drejer sig blandt andre om de store svenske Nordic Capital og EQT og danske Axcel – fonde, der har en lang række investeringer i danske virksomheder.

I ATP henviser pressechef Stephan Ghisler-Solvang til et læserbrev, som han for nylig skrev om sagen. Her fremgår det, at kapitalfonde isoleret set har givet hele 24 procent i afkast, efter omkostningerne er betalt. Derfor er det ikke korrekt, at regningen ender hos danskerne, lyder det.

Men det svar er Dansk Folkeparti langt fra tilfredse med. Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for partiet, har nu stillet spørgsmål til ministeren om sagen:

»ATP er sat i verden for at sikre, at dem, som indbetaler til ATP, får et så godt afkast som muligt. De er ikke sat i verden for at fylde kapitalfondspartnernes pengepung op. Vi skal passe på med, hvad der er ved at ske med ATP, fordi det er alle danskere, der er inde over,« siger DF-ordføreren.

Men ifølge ATP får man et større afkast ud af at gøre det på den her måde. Er det ikke et godt argument?

»Jo, men ATP kunne selv have investeret i virksomhederne og fået et højt afkast. Vi bryder os ikke om, at kapitalfondene skummer fløden i stedet for, at de danske lønmodtagere kunne have nydt godt af det her. Nu har vi stillet spørgsmål til ministeren, og så må vi se, hvad der skal ske,« siger Bent Bøgsted.

I SF er erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen også overrasket over de mange penge, som er udbetalt til fondene.

»Jeg overvejer, om vi nu skal indkalde ministeren til et samråd. Det er en meget principiel sag. En ting er, hvad en privat kapitalfond laver, men noget andet er, at pensionsopsparernes penge bliver brugt til et system, som vi fra SFs side ikke mener, at man bør understøtte,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.

ATP peger på, at pensionskassen skaber et højere afkast ved at gøre det på den her måde?

»Jeg gerne diskuterer med Peter Hummelgaard, om man gør det. For det første om det er rigtigt, eller om man bare har redet med på den vilde udvikling, der har været på aktiemarkedet, og hvor alle har tjent kassen. For det andet er det også et spørgsmål om, hvad pensionsopsparernes penge skal bruges til,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Pædagogernes Pension (PBU) har for nylig besluttet, at de høje omkostninger betyder, at pensionskassen ikke længere vil investere i kapitalfonde.