Hullet premiere på Apples betalingstjeneste

Apple Pay vil blive aktiveret i USA mandag men er endnu kun for de udvalgte - både brugere og handlende.

Det ser altid nemt ud, når det demonstreres på en scene. Apples mobilbetalingstjeneste Apple Pay fungerer ved at holde telefonen hen til kasseterminalen og så trykke på en knap, så ens fingeraftryk læses, og betalingen godkendes. Men mulighederne for at bruge Apple Pay er begrænset - og langtfra alle Apple-brugere kan være med. Foto: Monica Davey, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA DAVEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-giganten Apples meget omtalte mobilbetalingstjeneste, Apple Pay, får premiere i dag, mandag, men lanceringen sker udelukkende i USA og til et ret begrænset publikum med ret begrænsede muligheder. Om det ændrer sig, vil fremtiden vise.

Det er softwareopdateringen af Apples mobilstyresystem til iOS 8.1, der aktiverer Apple Pay. Dermed vil man - efter at have registreret sit kreditkort hos Apple - kunne betale i butikker ved blot at føre sin telefon hen til kasseterminalen og trykke på en knap, hvor man får aflæst sit fingeraftryk. I princippet.

Kun nye iPhone 6-telefoner virker

For det har ingen betydning, at Apple siden 2007 har solgt over 500 millioner iPhone-telefoner. Det er kun de allernyeste, iPhone 6, der kan bruge Apple Pay. Også de to nye iPad-modeller - Air 2 og Mini 3 - fra sidste uges præsentation vil kunne være med, men de kan kun foretage tilkøb gennem andre applikationer. I butikkerne virker kun de nyeste telefoner.

Apple-topchef Tim Cook fremhævede i september, da han præsenterede Apple Pay, at man kan betale i 220.000 butikker. med Apple Pay, herunder burgerkæden McDonald's og det Matas-lignende Walgreen. Men masser af butikker, heriblandt USAs største detailkæde Wal-Mart og den anden gigant Best Buy, er ikke med, for de har deres eget betalingssystem, og kun et fåtal har de maskiner til rådighed, som kan aflæse radiosignalet, der får Apple Pay til at virke.

Radiosignalet sendes via teknologien Near Field Communication (NFC), som Apple bevidst har fravalgt indtil nu. Derfor er der ingen NFC-chip i andet end de nye iPhone 6-telefoner. iPhone 5 vil efter sigende kunne komme til at virke, hvis man køber Apples kommende ur, Apple Watch, til næste år. Ellers skal man investere i en ny telefon.

Stadig brug for kreditkort og kontanter

Det amerikanske magasin Forbes opregner gode grunde til at bevare jordforbindelsen og ikke lade sig rive med af Apple-jublen. Richard Crone, som er administrerende direktør for betalingsrådgivningstjenesten Crone Consulting, bemærker, at de handlende vil være meget opmærksomme på ikke at give dårligere muligheder for kunder med Android-telefoner eller andre telefoner. Der findes en række andre betalingstjenester. Google Wallet, som internetgiganten begyndte at bruge i 2011, og det noget mere kendte og brugte PayPal er nogle af dem, ligesom mange større kæder har deres egne. Med PayPal er det f.eks. muligt at betale i butikken på forhånd, så man kan springe køen over, ligesom man kan betale restaurantregningen uden at skulle vente på tjeneren.

De 220.000 butikker udgør endnu en meget lille del af de over seks millioner, der findes, og selv de, der umiddelbart tager imod Apple Pay som f.eks. kaffekæden Starbucks, gør det ikke muligt at bruge Apple Pay til andet end at tanke op på Starbucks egen betalingstjeneste.

Kreditkort og kontanter er fortsat ikke så vanskelige at anvende, konstaterer Forbes, og man vil fortsat være nødt til at bære rundt på begge dele, fordi man konstant vil rende på et sted, der ikke tager imod mobil betaling. Desuden er Apple Pay ikke meget hurtigere at bruge end at svinge kreditkortet, mener magasinet, ligesom mange ikke vil være indstillet på at droppe nuværende betalingsløsninger, som de kender, og som virker.

Der går tid...

»Derfor skal Apple tilbyde noget mere til de handlende,« siger Mary Monahan, analysedirektør for mobilområdet hos Javelin Strategy & Research, med henvisning til, at Apple Pay ikke tilbyder mere, end man allerede kan bruge sit almindelige kreditkort eller andre mobilbetalingsløsninger til.

»Vi ved ikke før om nogle år, om Apple Pay bliver en succes,« siger hun.

Apple har indgået aftaler med de seks største kreditkortselskaber, heriblandt Visa, Mastercard og American Express.

Banker betaler Apple en procentdel af hver transaktion, men hverken brugerne eller de handlende skal betale for brugen af Apple Pay. Apple ventes ifølge Wall Street Journal på den måde at få 118 millioner dollars i kassen i 2014 og 310 millioner dollars i 2016.

Apples chef for internetsoftware og -tjenester, Eddy Cue, siger til avisen, at han forventer, at den største brug af Apple Pay i begyndelsen vil være tilkøb gennem applikationer og ikke så meget brug i butikker.

Analysehuset Morgan Stanley »forventer, at Apple Pay vil fremme brugen af mobilbetaling, selv om det sandsynligvis vil tage nogen tid«.