Hul igennem for olien fra Mærsk-felt

Mærsk Olie & Gas har åbnet sluserne i Dumbarton-feltet i den britiske del af Nordsøen - er et af de oliefelter, som Mærsk i 2005 overtog for 18 milliarder kroner.

Underdirektør Anders Würtzen bekræfter over for RB-Børsen, at Mærsk Olie & Gas har produceret det første olie fra feltet, og dermed begynder milliard-opkøbet af 10 oliefelter i 2005 at betale sig tilbage.

Mærsk Olie & Gas forsøger at fastholde sin olieproduktion på samme høje niveau i Nordsøen, og derfor købte Mærsk Olie & Gas i 2005 størstedelen af Kerr-McGees olieaktiviteter i Nordsøen for 18 mia. kroner. Det drejede sig om allerede modne felter, hvilket vil sige, at størstedelen af olien var hentet op.

- Mærsk Olie & Gas har nye skud på vej for at holde produktionen oppe, og det her er et af de vigtigste felter i det, konstaterer analytiker Henrik Lund fra Danske Equities overfor RB-Børsen.

Mærsk Olie & Gas blev i 2005 anklaget for at købe katten i sækken, da milliard-købet af de britiske oliefelter indeholdt en slem overraskelse. Værdien var ikke så høj som ventet, og derfor førte købet til en ekstranedskrivning i 2005-regnskabet på 3,2 mia. kr. Nu starter pengene dog med at rulle den anden vej.

- Vi ser Dumbarton som et vigtigt felt. Mærsk Olie & Gas har ikke selv sagt, hvor meget de regner med at producere, men de sætter en flydende produktionsenhed ind, som kan producere op til 100.000 tønder om dagen. Vi skønner forsigtigt, at de vil nå 25.000 tønder om dagen i 2007, og meget mere konservativ kan man nok ikke være, siger Henrik Lund der peger på, at Dumbarton-feltet er det største af Kerr-Mcgee felterne.

- Dengang de overtog Kerr-Mcgee felterne sagde de, at de overtog 60.000 tønder olie om dagen, og det er i det lys, at man skal se de 25.000 tønder om dagen. Det bliver klart de største af felterne, konstaterer Henrik Lund overfor RB-Børsen.

Mærsk Oil ejer 70 pct. af Dumbarton-feltet, mens partneren Noble Energy ejer de resterende 30 procent.

- Vi er glad for at have nået den milepæl med den første olie fra Dumbarton, som er en vigtigt del af vores vækststrategi. Det er kun lidt over et år siden Mærsk Oil gik ind på det britiske marked, og jeg vil gerne takke alle involverede for deres engagement og hårde arbejde i det projekt, udtaler Michael Engell-Jensen, der er direktør for de britiske aktiviteter i Mærsk Olie & Gas.

Mærsk Olie & Gas venter, at Affleck-feltet, som er det andet af de store felter fra Kerr-Mcgee opkøbe, vil begynde at producere olie i slutningen af 2007.

RB-Børsen