Huawei truer med at fokusere på markeder hvor selskabet »er velkommen«

Den kinesiske techgigant Huaweis topchef brugte en del af taletiden på topmødet i Davos til at lange ud efter de vestlige lande, der er utrygge ved selskabet.

Huaweis stifter Ren Zhengfei har en fortid i den kinesiske hær og har tætte forbindelser til toppen af det kinesiske kommunistparti.  Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Det kinesiske teleselskab Huaweis topchef, Liang Hua, sendte tirsdag eftermiddag en klar besked til vestlige lande fra talerstolen på det årlige World Economic Forum  i den schweiziske bjergby Davos:

Hvis Huawei bliver ved med at møde forretningsbarrierer i nogle lande, »vil vi overføre de teknologiske samarbejder til lande, hvor vi er velkomne, og hvor vi kan samarbejde«.

Det skriver BBC.

Liang Huas udmelding kom i kølvandet på, at flere lande, herunder USA, Storbritannien og Tyskland, enten har indført et forbud mod den kinesiske techgigant eller har annonceret, at man ser på muligheden for at gøre det.

Bekymringerne knytter sig hovedsagligt til usikkerhed omkring, hvorvidt den kinesiske stat har adgang til informationer, der strømmer igennem Huaweis netværk.

Samme diskussion har også kørt i Danmark, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tirsdag eftermiddag var kaldt i samråd for at svare på bekymringer fra blandt andre SF og DF om Huawei rolle i dansk teleinfrastruktur.

Huawei har stået for udbygningen af det danske 4G-netværk, og tester i samarbejde med TDC i øjeblikket det topmoderne og lynhurtige 5G-netværk, som snart skal udbredes i større danske byer.

Der erindtil videre ikke fremlagt beviser for, at det Huawei deler informationer med den kinesiske stat, og firmaet har da også blankt afvist alle beskyldninger.

Det har imidlertid ikke kunne usikkerheden, som blandt andet knytter sig til en omstridt kinesisk lov, som pålægger selskaber at samarbejde med efterretningstjenesten.

Fra talerstolen i Davis afviste Liang Hua endnu en gang beskyldningerne og sagde, at enhver, der ønsker det, kan få lov til at inspicere selskabets laboratorier i Kina.

Derudover slog han fast, at Huaweis produkter kommer til at tale for sig selv.

»Vi vil fokusere på at levere høj båndbredde og ultra lav latens til kunderne,« lød det fra Huawei-direktøren.