Huawei rykker til Færøerne

Kinesisk gigant, som i dag står for TDCs mobilnet i Danmark, skal sikre Færøerne 4G-/LTE-forbindelser.

Det færøske mobilnet skal nu også opgraderes til 4G/LTE. Ordren lander hos kinesiske Huawei. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske telegigant Huawei, som i Danmark står for TDCs mobilnet, skal nu også tage sig af en modernisering af mobilnettet på Færøerne.

Huawei, som er verdens næststørste leverandør af teleudstyr efter svenske Ericsson, har indgået aftale med Føroya Tele om at udbygge mobilnettet frem mod juni 2016, så det ikke alene håndterer GSM- og 3G-telefoni men også den datahurtigere 4G-/LTE-teknologi.

Der er tale om et strategisk partnerskab til et tocifret millionbeløb »i den høje ende«. Ingen af de to selskaber vil sætte det konkrete beløb på aftalen.

Milliardaftale i Danmark

Huawei har siden 1. marts 2014 stået for driften og udviklingen af TDCs mobilnet i Danmark, efter at TDC som Danmarks største teleselskab indgik en seksårig aftale med kineserne, der dermed satte Ericsson på Porten. Ericsson havde siden 2008 stået for TDCs mobilnet.

TDCs aftale med Huawei omfattede den netop overståede udbygning af hele det danske mobilnet til netop 4G/LTE, som har datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-nettet, og dermed kan bruges til også at streame film og spille onlinespil over mobilforbindelsen. I aftalen indgår, at hvis de målinger, som Huawei og TDC jævnligt foretager af mobilkvaliteten, viser, at TDCs mobilnet er bagud i forhold til konkurrenterne fra Telia/Telenor og »3«, skal Huawei for egen regning sørge for, at TDC igen kommer i front.

Aftalen er fire milliarder kroner værd.

Skal ikke stå for driften

På Færøerne skal Huawei udbygge og opgradere mobilnettet men ikke fremover stå for driften af det. Det betyder en udskiftning af alt det gamle udstyr.

Føroya Tele sidder, opgjort ved årsskiftet 2014-2015, på 71 procent af det færøske mobilmarked, hvor britiske Vodafone - et af verdens største mobilselskaber - har de resterende 29 procent. Føroya Tele havde da 43.600 mobilkunder, Vodafone 17.800.