Huawei-frygt får EU til at sætte fokus på sikkerheden i 5G-mobilnet

De bliver op til de snart 27 EU-lande selv at beslutte, hvor skrappe de vil agere i forhold til Huawei. Dog overvejer EU at udelukke mobilleverandører, der vurderes at udgøre en sikkerhedstrussel.

5G betragtes som en nøglebrik i fremtidens kommunikation og infrastruktur i EU. Derfor skruer EU nu op for sikkerhedskravene til leverandørerne over en bred kam med særligt fokus på enkelte, der er i højrisikozonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Leverandører, der vurderes at udgøre en sikkerhedstrussel, vil blive udelukket fra at levere udstyr til de kommende 5G-mobilnet i EU. Det vil fremgå af en plan, som de snart 27 EU-lande ventes at offentliggøre onsdag, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Planen kommer, dagen efter at den britiske regering tirsdag besluttede, at den kinesiske mobilgigant Huawei ikke – som USA har presset på for – bliver udelukket fra at medvirke til opbygningen af 5G-dækningen, der betragtes som nøglebrikken i fremtidens kommunikation og infrastruktur.

Huawei, der er verdens største leverandør af mobiludstyr og tillige verdens næststørste smartphoneproducent, bliver dog afskåret fra at levere følsomme dele af mobilnettene i Storbritannien, selv om selskabet ikke er nævnt ved navn, ligesom det nationale sikkerhedsråd har sat en grænse, så Huawei højst kan få en markedsandel på 35 procent af 5G-infrastrukturen i landet.

Ifølge avisen har Huawei i dag en markedsandel på 34 procent. Alle fire mobilselskaber i Storbritannien – EE, O2, Three og Vodafone – har de seneste seks måneder lanceret 5G og anvender alle Huawei-udstyr.

Hvert land træffer sin beslutning

EU har gennem flere måneder talt for ikke at udelukke bestemte leverandører men derimod skrue op for sikkerhedskravene til alt udstyr, som teleselskaberne skal bruge, mens de gør klar til i løbet af 2020 og for alvor i 2021 at opgradere dagens 4G-mobilnet.

5G-teknologien, der bygger oven på 4G, vil betyde langt større kapacitet i mobilnettene, så trafikpropper undgåes, og en datahastighed, der i teorien kan blive 100 gange højere, men i praksis formodentlig otte til ti gange højere end i dag. Endelig betyder 5G, at der stort set ingen forsinkelse er på signalerne.

EU lægger op til krav om certificering af de leverandører, der vil byde ind, men der vil være forskellige grader af kontrolmekanismer over for virksomheder, der dømmes til at være i højrisikozonen.

Det er præcis samme tilgang, som den britiske regering tog.

De 27 EU-lande vil ifølge planen kunne inddrage EU-Kommissionen, som kan bruge sin magt på områder som handelskontrol, kontrol med udenlandske investeringer og konkurrencereglerne. Der lægges dog samtidig op til at overlade til de enkelte lande at afgøre, hvor skarpe tiltag de vil tage.

USA har truet med at stoppe efterretninger

Amerikanerne er bekymrede for, at det kinesiske styre vil misbruge Huaweis teknologi til spionage, efter at den kommunistiske regering for nogle år siden ændrede lovgivningen, således at kinesiske virksomheder kan pålægges at bistå regimet.

USA har på den baggrund truet med, at adgangen til efterretningsoplysninger vil blive begrænset i lande, der fortsat tillader Huawei-udstyr. Huawei har igen og igen pure afvist de amerikanske beskyldninger, som der da heller ikke er fremlagt beviser for.

Huaweis største konkurrenter er svenske Ericsson og finske Nokia. Sydkoreanske Samsung er en mindre leverandør af udstyr til mobilnet, men til gengæld verdens største smartphoneproducent.

De »følsomme dele« af mobilnettene er det såkaldte kernenet, som håndterer trafikken og styrer datastrømmen, altså en slags kommandocentral. Den anden del af mobilnettene er det såkaldte radioadgangsnet (RAN), som består af master og antenner og tilkoblet udstyr.

Også Huaweis kinesiske konkurrent, ZTE, betragtes som en højrisikoleverandør.