Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
HTH har de seneste uger oplevet massiv kritik for at have nølet med at advare kunder om falige køkkenskabe, der i flere tilfælde er faldet ned fra væggen. Derfor har topchef i køkkenfirmaet HTH, Rune Stephansen, inviteret Berlingske Business til frokost og rundvisning i Ølgod, hvor virksomheden ligger.
I første omgang erkender Rune Stephansen rimeligheden af den kritik, han har mødt, fordi han i et halvt år undlod at advare HTHs kunder om sikkerhedsrisikoen ved en bestemt type køkkenskab, der i flere tilfælde var faldet ned fra væggen.
Men forhandleres efterfølgende kritik af køkkenskabene som værende af »skandaløs kvalitet« kan topchef Rune Stephansen ikke vedgå sig. Derfor har han inviteret Berlingske Business til en rundvisning på HTH-fabrikken i Ølgod.
»Så kan I se, at kvaliteten er i orden. Vi prøver ikke at skjule noget. I kan komme til at stole ligeså meget på os som på dine andre kilder,« forklarer Rune Stephansen og henter fem andre direktører og ledere fra Nobia Danmark, der ejer HTH. De skal følge med Berlingske rundt i virksomheden.
»Kvalitet har jeg haft fokus på, siden jeg kom til,« siger Rune Stephansen og gentager forklaringen om, at problemerne med de nedfaldne køkkenskabe skyldes konstruktionen om de såkaldte K21-beslag, som ikke kan holde vægten af skabene.
Bevæg markøren over kalenderen for at se tidslinjen i HTH-sagen.
50års-jubilæumsbogen fra i år er fundet frem, og de andre direktører fortæller, at HTHs medarbejdere føler en særlig stolthed over at være en del af den gamle køkkenvirksomhed.
»Du vil møde mange, som har arbejdet her i flere årtier. Vi kender hinanden gennem mange år, og de fleste af os bor også i lokalområdet,« forklarer en af HTH-cheferne.
Derfor har det været en omvæltning for mange medarbejdere, at deres topdirektør blev hentet ind fra koncernen i Sverige, siger Rune Stephansen. Koncernens mand kaldte de ham dengang i februar, hvor moderselskabet Nobia sendte Rune Stephansen til Ølgod for at blive administrerende direktør efter en turbulent fritstilling af den tidligere topchef, Lars Bay Smidt.
Årsagen til Lars Bays Smidt fritstilling vil Rune Stephansen ikke kommentere.
»Men jeg er koncernens mand. Det vil jeg gerne vedkende mig,« siger Rune Stephansen.
Knap er sætningen faldet, før samtlige direktører og chefer om bordet bliver tavse og vender sig mod kantinens køkken. Det er Rune Stephansens fødselsdag, hvisker af direktørerne, før en flødeskumslagkage bliver bragt ind.
»I dag er det Runes fødselsdag,« begynder direktørerne at synge. Rune Stephansen smiler forbavset.
Da lagkagen er indtaget og kaffen drukket op, viser produktionschefen rundt på fabrikken, og hele frokostdelegationen følger med.
Første stop på rundturen er callcenteret, som kunderne kan ringe til. Det er oprettet i forbindelse med problemerne med de nedfaldne køkkenskabe og de breve, som HTH har sendt ud til de 22.300 kunder, der har det farlige køkkenskab hængende.
En af direktørerne påpeger, at der i weekenden kun var 15 opkald fra kunder.
Kan det skyldes, at næsten 800 breve er kommet retur til HTH?
»Det er sandt. Men det er blevet til, at vi forsøger at hemmeligholde problemet. Det gør vi ikke,« siger Rune Stephansen.
»Det er ikke spånpladens kvalitet, der er problemet«
Det var brødrene Tonny og Hans Henning Haarh, der grundlagde køkkenfirmaet i 1966 i et gammelt hønsehus, hvor køkkenerne blev produceret de første fire år. I 1983 blev virksomheden solgt til en svensk virksomhed, Swedish Match, for til sidst at blive til køkkenkoncernen Nobia AB fra 1996.
I dag fylder HTH-fabrikken væsentligt mere i Ølgods landskab end brødrenes oprindelige hønsehus. Virksomheden sikrer Varde Kommune ca. 800 arbejdspladser, hvorfra der årligt produceres op imod 75.000 køkkener om året til hele Norden.
Tilbage på rundturen forklarer Rune Stephansen udførligt, hvordan HTHs spånplader bliver testet. De lever altid op til EU-standarder for spånpladekvalitet, påpeger han, mens vi går videre til HTHs testlokale, hvor køkkenfirmaet bl.a. undersøger, om deres skabe bliver hængende på væggen.
»Det gjorde K21-konstruktionen ikke, viste det sig,« siger Rune Stephansen og tilføjer:
»Vi har undersøgt, om der var foretaget ændringer ved konstruktionen, som har gjort K21-ophænget usikkert. Vi er ikke kommet frem til noget, men det er ikke spånpladens kvalitet, der er problemet.«
Han afviser dog at lade Berlingske se den uvildige rapport fra Teknologisk Institut, der undersøgte skabene. Ifølge HTH konkluderede instituttet ligesom HTHs egne undersøgelser, at det var konstruktionen ved K21-beslaget, der ikke var stærk nok til at fasteholde skabene til væggen. Det handler bl.a. om, hvor mange huller, der bores i spånplader, påpeger Rune Stephansen.
Instituttet har ikke testet spånpladerne, som forhandlerne netop kritiserede, forklarer topchefen. De har udelukkende undersøgt det beslag, som, HTH vurderede, var årsag til problemet.
Hvordan har det påvirket dig, at der har været kritik af HTHs håndtering af sagen?
»Det påvirker selvfølgelig mig at opleve en situation, hver der er skriverier, som jeg dybest set ikke forstår. Vi har ikke skandaløs kvalitet,« siger Rune Stephansen og tilføjer:
»Jeg har ikke indført det beslag og den konstruktion. Men jeg er ansvarlig for, hvordan vi har håndteret problematikken efterfølgende. Det kan man vurdere, om jeg er lykkedes med eller ej.«
Har I på noget tidspunkt diskuteret, at det gik for langsomt med at advare kunderne?
»Vi har ikke bare siddet og sovet. Vores fokus var at finde en god løsning.«
Den proces gik ikke for langsomt?
»Jeg synes, vi har arbejdet struktureret med det.«
I har en målsætning om større overskud til jeres aktionærer i 2016. Kan I være blevet så fokuserede i jagten på profit, at I har slækket på kravene til produktionen?
»Jeg har været optaget af, at vi fokuserer på kvalitet. Det er klart, at målet forpligter. Men det har i højere grad handlet om at lukke fabrikker og samle produktionen,« siger Rune Stephansen.