HTC-toptelefon forbudt i Storbritannien

One Mini må ikke sælges efter patentstrid med Nokia, men dommer tør ikke også forbyde selve topmodellen, HTC One.

Foto: BRENDAN MCDERMID. HTCs toptelefon, One, overlever indtil videre et salgsforbud i Storbritannien, men lillebroderen, One Mini, må fra fredag den 6. december ikke længere sælges. Arkivfoto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

En af mobilproducenten HTCs toptelefoner er blevet forbudt at sælge i Storbritannien, efter at en domstol har afgjort, at der er teknologi i, som konkurrenten Nokia ejer.

Det er HTCs roste One Mini-telefon, som for nylig kom på hylderne i Storbritannien, som fra slutningen af denne uge ikke længere må sælges. En domstol i London besluttede at udsætte afgørelsen af, om selve topmodellen, HTC One, skal lide samme skæbne. One Mini er, som navnet antyder, en mindre udgave af den store One-telefon, der kom på markedet i marts.

Kritisk julesalg

Forbuddet kommer på et yderst uheldigt tidspunkt for den taiwanske mobilproducent. Julehandelen er traditionelt den helt store årstid for salg af forbrugerelektronik, og mange producenter henter her omkring en tredjedel af hele årets omsætning hjem. HTC solgte omkring 750.000 smartphonetelefoner til en værdi af 221 millioner pund (1,99 milliarder kroner) mellem januar og september.

Netop fordi et forbud mod også HTC One ville forårsage »betydelig« skade for HTC, valgte dommer Richard Arnold at udsætte den afgørelse, så HTC får mulighed for at appellere.

HTC har indvilliget i ikke at importere flere af de berørte telefoner til Storbritannien, indtil der foreligger en afgørelse, oplyser Nokia til nyhedsbureauet Bloomberg.

Flere sager kører

En lavere retsinstans afgjorde i slutningen af oktober, at HTC krænkede Nokias patent på en teknologi, som bruges til at sende både tale- og tekstbeskeder, og som er indbygget i en mikrochip i telefonerne. Nokia har anlagt sagen, som er en del af mange sager, hvor Nokia forsøger at sikre sig betaling for, at andre selskaber bruger teknologi, som Nokia ejer rettigheden til. Nokia har anlagt sager mod HTC om krænkelse af flere end 50 patenter i Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Holland, Storbritannien og USA, og også andre mobilproducenter skal møde finnerne i retten.

Nokia, hvis mobilforretning i begyndelsen af det nye år bliver en del af den amerikanske softwaregigant Microsoft, er i forhandlinger med Samsung, mens der endnu ikke er taget retslige skridt mod Google, LG Electronics og Sony for krænkelser - efter Nokias udsagn, fordi man ønsker at prioritere visse sager først, skriver den britiske finansavis, Financial Times.

Apple måtte i april 2011 betale en klækkelig sum til Nokia for at kunne bruge Nokia-patenteret teknologi.

Læs også: Stor brancheanalyse af 48 danske teleselskaber