HSBC overrasker med sort bundlinje

Britiske HSBC, der kan betegnes som henholdsvis Europas eller verdens største bank, overraskede analytikerne med et overskud på regnskabet for første halvår.

Foto: Frederic J. Brown / AFP. Bundlinjen hos giantbanken HSBC blev mere end halveret, men analytikerne havde ventet røde tal.
Læs mere
Fold sammen
Alene i de seneste tre år har HSBC hensat svimlende 53 milliarder dollar, eller 278 milliarder kr., på dårlige lån, ifølge beregninger foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg.

Nedskrivingerne er fortsat i de første seks måneder af 2009, hvor banken har været nødt til at sætte 13,9 milliarder dollar til side til forventede tab på specielt forbrugslån og de såkaldte "subprime" lån til boligejere, der normalt ikke anses for at være kreditværdige.

Samlet set faldt HSBCs bundlinje med 57 pct. til 3,4 milliarder dollar fra 7,7 milliarder dollar i første halvdel af 2008, men analytikere havde på forhånd ventet et underskud på 600 mio. dollar.

Rædselskøbet fra 2003
Trods de gigantiske nedskrivninger anses HSBC fortsat for at være en ganske solid bank, der har en solid "AA-" kreditvurdering fra Standard & Poor's.

Banken blev stiftet i 1865 i Hong Kong som "Hong Kong & Shanghai Banking Corporation" og som navnet antyder har den London-baserede bank endog meget solide bånd til en række asiatiske lande. Banken finansierede i øvrigt oprindeligt den lukrative handel med opium, silke og te.

Men i 2003 ville HSBC vokse i USA, og det skete med købet af en af USAs største og mest aggressive "subprime" udlånere, Household International. De første år gav det masser af vækst og flot indtjening, men siden har Household stået for en uforholdsmæssig stor del af HSBCs ulykker.

I marts besluttede HSBC at stoppe alle udlån via Household, men det ventes at vare årevis før der er klarhed over hvad de endelige tab i divisionen bliver.

Indlånsoverskud hjælper kraftigt
Selv om HSBC allerede har taget gigantiske nedskrivninger på udlånet og tabene ifølge flere analytikere først ventes at toppe til næste år, så regnes HSBC stadig for en klippe i den globale finansverden.

Dels er det den eneste virkeligt internationale bank med væsentlige aktiviteter på alle kontinenter, og dels står HSBC i den situation at man kun har lånt 82 pund ud over hver 100 pund man har i indlån.

Til sammenligning har Danske Bank lånt 120 kr. ud for hver 100 kr. i indlån, mens den britiske storbank RBS har lånt 150 pund ud for hver 100 pund i indlån.

Det solide indlånsoverskud har været med til at sikre, at HSBC som en af de få britiske storbanker slet ikke har haft brug for at bede om nødhjælp fra den britiske eller andre regeringer.