Hr. Møller blæser på finanskrisen

Mens Mærsk-aktionærerne har haft et forfærdeligt år på grund af styrtdykkende aktiekurser og faldende fragtrater, er Mærsk Mc-Kinney-Møllers egen skibsmæglervirksomhed, Maersk Broker, sejlet sikkert gennem krisen.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk-aktien er raslet ned i løbet af 2008, og alene i løbet af det sidste år har rederiet tabt godt 45 procent af sin markedsværdi på børsen, hvilket er 10 procent mere end det resterende aktiemarked.

Med de styrtdykkende aktiekurser og det kollapsede containermarked i baghovedet kan det lyseblå Danmarks førstemand Mærsk Mc-Kinney Møller til gengæld glæde sig over, at han egen private skibsmæglerbutik Maersk Broker fortsat er en guldrandet forretning.

Således tjente virksomheden sidste år 236 mio. kr., hvilket er næsten det samme som i 2007, hvor firmaet gav et overskud på 255 mio. kr.

Af det overskud er 166 mio. kr. blevet ført direkte videre til Hr. Møllers eget private pengekasse præcis som det også skete i 2007.

Det flotte overskud i Maersk Broker har i mange år stået i stærk kontrast til selve rederiet A.P Møller-Mærsk, hvor især den problemfyldte containerforretning Maersk Line gennem de senere år har haft store problemer med at levere en acceptabel overskudsgrad.

En global virksomhed
Maersk Broker er en af verdens største skibsmæglere og beskæftiger sig med en række områder inden for befragtning herunder container, tank og bulkskibe, som selve Mærsk gik bort fra for en del år siden.

Virksomheden er endvidere meget engageret i kontrahering af nybygninger specielt ved værfter i Asien ligesom køb og salg af brugte skibe indgår i forretningsporteføljen.

Det betyder, at selskabet har et globalt fokus og derfor har Maersk Broker kontorer i både Asien, Mellemøsten og USA, så man i alt har syv 100 procent ejede datterselskaber på globalt plan og samlet set beskæftiger over 300 skibsmæglere fordelt på 15 kontorer.

Et svært 2009
Til trods for det flotte resultat i 2009 forudser Maersk Broker selv, at overskuddet vil blive væsentlig mindre i år, hvor den globale nedtur for alvor har bidt sig fast i shippingmarkedet.

Således skriver skibsmæglervirksomheden i sit netop udsendte regnskab, at resultatet i 2008 er en smule lavere end året før, men at man til gengæld forventer et ”betydeligt lavere overskud” i indeværende år.

I slutningen af maj kommenterede Maersk Broker dog på den overordnede udvikling på tørlastmarkedet, hvor direktør Jørn Steen Nielsen så rimelig positivt på fremtiden.

”Vi er ganske positive omkring tørlastmarkedet, der hvor vi ligger nu. Når man ser på udgangspunktet i oktober måned sidste år, er jeg lige ved at sige, at det er forbavsende stærkt. Der vil nok igennem resten af 2009 kunne være betydelige udsving i spotmarkederne, men alt i alt er undertonen rimeligt optimistisk,” sagde han i den forbindelse.