HP vil af med PCer og printere

IT-giganten skal splittes op, men topchef Meg Whitman ventes stadig at få stor kontrol med hele selskabet.

Hewlett-Packard (HP) vil nu skille PC- og printerproduktionen ud i et selvstændigt selskab. Arkivfoto: Brendan Smialowski, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens engang største PC-producent, amerikanske Hewlett-Packard (HP), er tvunget til at splitte sig op, så produktionen af PCer og printere lægges ud i et selvstændigt selskab.

Det vil HPs ledelse fortælle mandag, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Delingen skal styrke HP, som har haft store problemer med at omstille sig til den mobile bølge og til den voksende brug af nettjenester.

HP vil udskille computer- og printerforretningerne fra sin øvrige hardware- og serviceorganisation. Det skal ske til næste år.

Tidligere opsplitning skrinlagt

PC- og printerforretningerne udgør omkring halvdelen af HPs omsætning og indtjening. HP har lige nu en markedsværdi på 66 milliarder dollars mod Apples 596 milliarder og Microsofts 380 milliarder dollars men blev sidste år slået af tronen som verdens største PC-producent af kinesiske Lenovo.

I maj offentliggjorde HP en nedskæringsplan, hvor 25.000-30.000 af de 350.000 stillinger i koncernen skal skæres væk. Hvor mange jobs der flytter med i den nye PC- og printervirksomhed, står ikke klart.

HP har tidligere overvejet at splitte selskabet op. I 2011 foreslog den daværende topchef, Léo Apotheker, at HP skulle sælge PC-divisionen fra. Kort efter ændrede han mening, og snart var han sat på porten og erstattet af Meg Whitman, som kom fra internetauktionshuset Ebay og siden har kæmpet med et vende supertankeren HP. Lige nu ser HP ud til nå sit mål om en omsætning på 112 milliarder dollars for indeværende regnskabsår.

Opblomstring efter lang nedtur

HP blev grundlagt i 1939 i en garage i vestkystbyen Palo Alto af Bill Hewlett og Dave Packard og er en af de selskaber, som siden skabte IT-området Silicon Valley.

PC-markedet har længe været under pres på grund af den hårde priskonkurrence, og fordi flere og flere vælger at bruge deres penge på smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet for på traditionelle bærbare og stationære PCer. PC-salget har dog de seneste to kvartaler oplevet et opsving, navnlig fordi virksomheder nu er nået til den treårlige udskiftning af udstyr, hvor de fleste stadig foretrækker traditionelle PCer.

Meg Whitman vil ifølge Wall Street Journal fortsætte som topchef for virksomhedsdelen af HP-koncernen og blive bestyrelsesformand i det nye PC- og printerselskab, mens HP-direktør Patricia Russo bliver bestyrelsesformand for virksomhedsdelen. Dion Weisler, som i dag er direktør i PC- og printerdivisionen ventes at blive ny topchef for det nye selskab.

Også andre store virksomheder overvejer at lade sig dele op. I sidste uge meddelte internetauktionshuset Ebay, at man vil udskille netbetalingstjenesten PayPal.