HP-printere afviser opfyldte blækpatroner

Printergiganten har lagt en opdatering ind i sine printere, som nu nægter at godkende printerpatroner, der ikke kommer fra HP selv.

HP-printere er begyndt at afvise genopfyldte printerpatroner, efter at printergiganten har opdateret softwaren i printerne. Arkivfoto: Paul Yeung, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL YEUNG

Der er store problemer med at få printet verden over, efter at verdens største printerproducent, HP, med en opdatering har sikret, at kun originalt printerblæk virker i HP-printerne.

Tusindvis har klaget til alene en enkelt printerblæksælger i Holland, fordi deres printer er holdt op med at fungere, når et eksternt firma har genopfyldt brugte printerpatroner. Problemet rammer OfficeJet-, OfficeJet Pro- og OfficeJet Pro X-printere og har gjort det siden 13. september.

Hewlett-Packard opdaterede i marts 2016 sine printere og lagde da, hvad nogen betegner som »en tidsindstillet bombe« ind i printerne. Den blev udløst for en uge siden, og siden da har printerne afvist genopfyldte blækpatroner med forskellige beskeder som »blækpatronproblemer«, »en eller flere blækpatroner mangler eller er beskadiget« eller »blækpatron af ældre dato«.

Printerblæk dyrere end parfume

Mange vælger at få blækpatronerne genopfyldt i stedet for at købe nye fra HP selv. Det skyldes, at prisen for printerblæk overgår selv dyre parfumer, hvis man regner literprisen ud. Og de fleste er ikke i stand til at se nogen forskel på originalt blæk og blæk fra andre producenter.

HP og de øvrige printerproducenter vil ikke garantere for printerne, når der bruge uoriginalt blæk, men de høje blækpriser betyder, at det ofte vil være billigere at købe en helt ny printer med blækpatroner i pakken, når den nuværende løber tør, end at anskaffe nye blækpatroner. Det har sat gang i salget af uoriginale patroner og genopfyldte patroner.

»Formålet med denne opdatering er at beskytte HPs innovation og patenter,« siger HP i en udtalelse, som er sendt til britiske BBC.

Stor frustration

Blækpatroner, der er udstyret med en original HP-chip men er blevet genopfyldt, vil fortsat kunne virke, tilføjer HP.

Ikke overraskende har problemerne skabt stor frustration og vrede mod HP. Flere klager offentligt over, at de ikke har givet tilladelse til, at HP kan opdatere printerne.

Det hollandske firma 123inkt har udviklet nye chips, som faktisk virker med HP-printerne, og de er nu ved at blive masseproduceret.