HP mister store penge

Computergigant er stadig presset af krisen, og priserne på PCer ventes at dykke yderligere. Europa er det store problembarn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldende priser på computere, og navnlig de ultrabærbare mini-PCer, koster de store PC-producenter mange penge.

Verdens største computerproducent, amerikanske Hewlett-Packard (HP), mistede 19 procent i nettoindtægt i april-juni og hentede kun 1,64 milliarder dollars (8,64 milliarder kroner) mod 2,03 milliarder dollars året forinden - selv om det alligevel er lidt bedre end ventet. Både salget af PCer og printere falder, og der er med HPs kvartalsregnskab ikke tegn på, at krisen er slut for IT-branchen.

Faktisk forventes PC-priserne at falde yderligere i de kommende måneder.

18 procent færre PCer

HP solgte 18 procent færre PCer i det kvartal, som er HPs tredje på grund af det forskudte regnskabsår. 8,4 milliarder dollars (44,3 milliarder kroner) blev der omsat for. HP overtog i 2006 tronen som verdens største computerproducent efter Dell og har siden øget sit forspring kvartal for kvartal, navnlig takket være samarbejdet med store varehuskæder.

HP sidder i dag på 19,6 procent af det samlede verdensmarked for PCer mod Dells markedsandel på 17 procent, viser tal fra analysehuset Gartner. Men navnlig i Europa går det trægt med salget, også af printere, og forbrugerne vælger mini-PCerne, som ikke giver nær så god indtjening for producenterne.

Europa er problemet

»Vi ville virkeligt gerne se mere styrke på det overordnede marked i Europa,« siger HPs topchef, den 52-årige Mark Hurd.

Omsætningen på printere og diverse tilbehør faldt med 20 procent i april-juni, og der blev solgt 23 procent færre printere end for et år siden.

Omsætningen på computertjenester steg derimod med 93 procent, navnlig på grund af HPs køb af Electronic Data Systems. Denne del af HP står for omkring 30 procent af HPs salg, og her var indtjeningen større end på HPs hardwareafdeling.