HP-boss skal booste dansk techfirma

Quantumwise gør sig i avancerede simulationer, der bliver brugt i design af computerchips. Virksomheden har scoret en tidligere HP-chef til sin bestyrelse, og det er et scoop, lyder det fra stifteren af den danske virksomhed.

Kurt Stokbro er chef og stifter af Quantumwise, der gør sig i software, som kan simulere reaktioner på atomart niveau. Softwaren er specielt målrettet computer-chip-industrien. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netværk. De kan alt andet lige være af afgørende betydning, når man som mindre virksomhed gerne vil have en branches helt tunge spillere som kunder og samarbejdspartnere.

Og for danske Quantumwise er det lige netop situationen, og derfor er det også noget af et rygklap, den lille københavnske virksomhed har fået, i form af et bestyrelsesmedlem i den helt tunge vægtklasse. Quantumwise har nemlig fået amerikanske Patrick Scaglia, der tidligere bl.a. har varetaget flere direktørposter i den amerikanske hardwaregigant HP, ind i bestyrelsesfolden.

Ideen er, at Patrick Scaglia skal trække på sine forbindelser blandt de globale spillere inden for feltet og på den måde få danske Quantumwise, der i dag har 20 ansatte og er forankret på Østerbro, helt ind i den inderste internationale cirkel, forklarer virksomhedens stifter og topchef, Kurt Stokbro.

»Jeg vil gerne kalde det et scoop. Inden for feltet »simulering af halvledere« er der tre store virksomheder, og Patrick Scaglia har ud over sin karriere i HP tidligere siddet øverst i den ene, Cadence. Og den har haft en milliardomsætning. Han ved, hvordan man sælger softwaren, og han har kontakterne,« siger han og tilføjer:

»Vores virksomhed skal op på næste niveau, og den rejse har han prøvet før. Han kan åbne døre og har allerede gjort det for os.«

Kurt Stokbro er stifter og fortsat majoritetsaktionær i Quantumwise. Virksomheden, som den er nu, er fra 2008, men konceptet og teknologien bag har mere end ti år på bagen og er sprunget ud af forskermiljøet på DTU, hvor Kurt Stokbro også tidligere har været lektor.

I mellemtiden har der både været et opkøb, en konkurs og en generhvervelse fra Stokbros side af bordet.

Det handler om størrelsen

Konceptet er teknisk og handler om særdeles små ting. Quantumwises software kan køre simulationer af, hvordan grundstoffer og endda subatomare partikler opfører sig under givne omstændigheder. Det kan bruges i forbindelse med designet af computerchips, hvor man i dag er helt nede i de små størrelser, når man skal måle elektronernes vej gennem metaljunglen.

At man skaber simulationer inden for chipdesign, inden man fysisk begynder at bygge de små transistorkraftværker, er der ikke så meget nyt i. Der er allerede en række aktører på markedet.

Men der er en årsag til, at Quantumwise på få år har møvet sig godt og grundigt ind på markedet og i dag ifølge Kurt Stokbro kan bryste sig af flere end 300 kunder globalt set, der tæller såvel chipproducenter som universiteter og nationale forskningslaboratorier. Årsagen skal findes i i chipproducenternes ønske om konstant at gøre transistorerne mindre og kraftigere.

»Vi angriber simulationen fra en ny vinkel. Traditionelt begynder du med materialet i stor størrelse, putter parameter ind, der gør det hele mindre. Problemet er, at hver gang du gør skalaen mindre, skal du have en ny model ovenpå til at studere effekterne. Nu er vi kommet ned på atomart niveau, og det har de traditionelle metoder svært ved at klare. Modellerne bliver for komplicerede,« siger han og tilføjer:

»Vi har en anden tilgang. Vi begynder fra bunden – tager udgangspunkt i den viden vi har om de mindste enheder i kvantemekanikken. Så bygger vi opad herfra. Det giver os store fordele. Det er den nye måde at gøre det på.«

Planer om en fordobling over to år

Quantumwise er ikke alene om den angrebsvinkel, men ifølge Kurt Stokbro foregår det meste forskning på området på universiteter. Det er småt med kommercielle virksomheder som Quantumwise, der tilbyder reelle softwareprodukter.

Teknologien har da også gjort sit til, at Quantumwise er en virksomhed, der sidste år præsterede et overskud på rundt regnet en million kroner, og som vokser organisk. Planen er nu at fordoble antallet af medarbejdere over to år både i Danmark og i dets japanske datterselskab.

Halvlederindustrien har i en tid, hvor computeren – og dermed mikrochippen – har sneget sig ind i alt fra telefonen over bilen til fjernsynet, og vokset sig særdeles stor. Tal fra brancheforeningen Semiconductor Industry Association forudser et globalt salg i 2015 på 325 milliarder dollar.

Og Kurt Stokbros plan er at suge sig godt og grundigt fast på industrien og blive en markant spiller på området for designsoftware – det både inden for halvlederindustrien og på andre områder. Og på den måde fører Quantumwise faktisk en fakkel videre, der tidligere brændte særdeles klart i det københavnske.

»Der er ved at ske et teknologiskifte, og derfor er det vigtigt, at vi rykker lige nu. Vi skal være helt »oppe på beatet«, men så er der også store muligheder. Blandt andet for at bruge softwaren i materialeforskning, som der også er godt gang i,« siger Kurt Stokbro og tilføjer:

»Vi er kommercielle, og det er vores indgangsvinkel også. Udfordringen er dog ofte at finde de rigtige folk, da det er et meget specialiseret område, vi arbejder inden for. Det handler både om fysik og om datahåndtering. Heldigvis er der et godt miljø inden for kvantemekanik herhjemme. Og det er nok noget, vi skal takke fysikeren Niels Bohr og hans hold for.«