HP betalte 700 mio. kr. for at lukke sag om korruption

Hewlett-Packard accepterede sidste år i USA at betale over 700 millioner kr. for at afslutte en sag om bestikkelse af statsansatte i Polen, Rusland og Mexico.

HP's danske hovedsæde i Lillerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Over for Berlingske siger computergiganten Hewlett-Packard, at selskabet overholder de højeste standarder for business conduct, men ude i verden ser tingene meget anderledes ud for en af verdens største IT-producenter.

HP var ifølge de amerikanske myndigheder i 00erne involveret i bestikkelse af offentligt ansatte og ansatte i statsejede selskaber i Rusland, Polen og Mexico. Sidste år indvilgede HP så i at betale over 100 mio. dollar til forskellige amerikanske myndigheder for at lukke sagen.

I en pressemeddelelse beskriver efterforskningsenheden, FBI, i detaljer, hvordan HP overtrådte de amerikanske anti­korruptionslove, og vidste man ikke bedre, skulle man tro, at vi sad med plottet i den kommende Lisbeth Salander-bog.

Hewlett-Packards datterselskaber etablerede en særlig fond til betaling af bestikkelse og et indviklet net af skuffeselskaber og havde særlige bankkonti til pengevask. HP førte to sæt regnskaber og brugte anonyme email-konti til at arrangere hemmelige møder, hvor der blev overdraget tasker med tusindvis af dollar i kontanter.

I Rusland er omdrejningspunktet for de ulovlige aktiviteter et IT-projekt hos den russiske offentlige anklager. Projektet var 100 mio. dollar værd, og HP så projektet som en »golden key« – en gylden nøgle, som kunne åbne døre til andre store forretninger med russiske regeringskontorer.

HP har indrømmet, at selskabet handlede computere til kunstigt høje priser, hvorefter overskuddet blev kanaliseret over i en hær af skuffeselskaber på bl.a. British Virgin Islands og i Belize.

En stor del af pengene blev hvidvasket via banker i Schweiz, Litauen, Letland og Østrig og blev brugt på bl.a. biler, dyre smykker og ure, møbler og tøj.

I Polen skulle HP levere IT til polsk politi og bestak en embedsmand med bl.a. tasker fyldt med hundredvis af dollar i kontanter, HP-computere og mobiltelefoner. Computer­giganten inviterede også embedsmanden på en Las Vegas-tur, som inkluderede drinks, underholdning, fortæring og en flyvetur over Grand Canyon.

HP Mexico hyrede en konsulent med tætte bånd til højtstående personer i Mexicos statsejede olieselskab, Pemex. HP betalte millioner i kommission til konsulenten, som så overførte pengene til en ansat i Pemex.

HP forklarede i april 2014, at bestikkelsessagen var begrænset til et mindre antal personer, som ikke længere arbejder i firmaet.