Hovedstadens virksomheder lider under vejarbejderne

Virksomheder i København mener, at det er blevet sværere at komme frem i byens gader, og flere af dem siger, at det skader deres forretning, viser ny undersøgelse.

Vejarbejde - vejarbejde ved Vibenshus Runddel i København. Københavns Kommune har ikke styr på de mange vejarbejder rundt omkring i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet langt sværere at komme frem i København inden for de seneste fire år, mener københavnske virksomheder i en ny undersøgelse foretaget af Berlingske Research. Den viser, at næsten 70 pct. af virksomhederne i Københavns Kommune mener, at det er blevet vanskeligere at komme frem i de københavnske gader inden for de seneste fire år. Samtidig svarer 40 pct. af dem, at det er så slemt, at det skader deres muligheder for at drive forretning.

Københavns Kommune oplyser, at der årligt bliver givet 10.000-12.000 tilladelser til at grave i jorden. Men om tallet er stigende, kan kommunen først svare på i næste uge. Først efter efterårsferien har kommunen mulighed for at lægge tallene frem.

I øjeblikket er København særlig hårdt ramt af det omfattende metroarbejde. Men også nye varmerør og en generel renovering forsinker trafikken flere steder i byen.

Niels Tørslev, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, vurderer, at især det store arbejde med Cityringen giver borgerne en opfattelse af, at der er er meget vejarbejde.

»Jeg tror, at det skyldes det omfattende metroarbejde, og at vi er i gang med kæmpestore projekter i øjeblikket. Det er i et vist omfang korrekt, at der er meget gravearbejde, og at mange af dem er længerevarende. Metrobyggepladserne står der i mange år, og det er med til at skabe billedet af, at der er meget gravearbejde,« siger Niels Tørslev.

Mesterskab i opgravninger

FDM er ikke i tvivl om, at der bliver gravet i de københavnske gader som aldrig før.

»Som lægmand har man fornemmelsen af, at der er historisk meget vejarbejde i øjeblikket. Man må da håbe, at Københavns Kommune selv har et overblik,« siger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i FDM, som er bilejernes brancheorganisation.

Også taxaselskaberne opfatter det meget vejarbejde som specielt omfattende for tiden.

»Det er ikke optimalt, det som sker i København i øjeblikket. Hverken for os, men heller ikke for København. Når man præsenterer København på den måde for turister, så giver det et utroligt dårligt indtryk,« siger Jacob Gulmann, der er adm. direktør for Taxa 4x35.

Et af de store problemer for taxaerne er, at de har sværere ved at finde steder at samle passagerer op.

»For os har det betydet, at der næsten ikke er nogen steder, vi længere kan holde. Tivoli, Hovedbanegården og Kongens Nytorv er nogle af de steder, hvor der ikke er eller ikke har været taxiholdepladser pga. vejarbejde. Vi synes bestemt, at det er problematisk, at det er svært for vore kunder at finde taxierne,« siger Jacob Gulmann.