Hovedstaden vil have varme uden CO2

En plan til 350 millioner kroner skal sikre CO2-neutral varme til københavnerne. Men varmeforsyningsloven kan forhindre omstillingen.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en tretrinsraket til 350 millioner kroner er København og fire nabokommuner klar til at fyre op under en radikal omstilling af varmeforsyningen til deres fjernvarmekunder.

Berlingske Tidende skriver, at målet er at levere varme til kunderne uden at brænde kul og naturgas af, der frigiver drivhusgassen CO2 og bidrager til den globale opvarmning og til klimaændringer.Inden 2025 skal den storkøbenhavnske fjernvarme være CO2-neutral. Men allerede i løbet af de næste bare fem år skal udledningen af CO2 fra produktionen af varme halveres.

- Klimaændringer er måske den alvorligste trussel overhovedet mod vores velfærd. Alligevel kan regeringen ikke tage sig sammen til at gøre noget. Nu viser vi vejen. Vi tager ansvaret på os og handler, siger miljøborgmester i København Bo Asmus Kjeldgaard (SF) til Berlingske Tidende.Han er formand for Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), der står bag planen. Ud over Københavns Kommune omfatter CTR Frederiksberg, Gladsaxe, Gentofte og Taarnby.

En barriere er dog, at varmeforsyningsloven forhindrer, at varmeproducenterne, som eksempelvis Dong, kan indregne meromkostninger til grøn energi i varmeprisen.

Derfor har CTR skrevet til klimaminister Lykke Friis (V) for at få hende til at fjerne den hindring.

/ritzau/