Hovedstaden trækker væksteventyr til 200 milliarder

Den danske life science-branche spytter hvert år store milliardbeløb i de offentlige kasser og har for længst passeret en årlig omsætning på over 200 milliarder kroner. 57 procent af landets life science-virksomheder ligger i Region Hovedstaden, viser ny analyse.

Danske medicinalselskaber bidrager solidt til landets statskasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Pengene vælter ned i den store fælleskasse, når Danmarks største medicinalselskaber har vind i sejlene og sælger medicin for milliarder i det store udland.

En ny analyse af life science-industriens økonomiske fodaftryk i Danmark, udarbejdet af Damvad Analytics for Erhvervsministeriet, viser, at branchen i 2016 bidrog med 21,4 milliarder kroner til statskassen i form af selskabsskatter og personskatter.

Omkring 14 milliarder kroner stammer fra personskatter, mens de sidste 7,4 milliarder kroner kommer fra de danske life science-virksomheders selskabsskattebetalinger.

»Selv om man går ind for lavere skat, som jeg gør, må man jo glæde sig over, at det skaber et fundament for, at vi betale for en masse af de udgifter, vi har i Danmark,« siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

På blot ti år er branchens eksport blevet fordoblet fra omkring 54 milliarder kroner i 2008 til knap 108 milliarder kroner i 2017. Langt størstedelen af eksporten kommer fra salg af lægemidler.

»Det er en meget stor del af forklaringen på, at Danmark har opbygget så stort et overskud på handelsbalancen, som vi har i de senere årtier. Denne branche udgør en stor og voksende andel af vores eksport,« siger Rasmus Jarlov.

Den forkromede kortlægning af den danske life science-sektor viser samtidig, at de fremadstormende vækstvirksomheder i overvejende grad er placeret i hovedstadsområdet.

Rasmus Jarlov, erhvervsminister

»Det er en meget stor del af forklaringen på, at Danmark har opbygget så stort et overskud på handelsbalancen, som vi har i de senere årtier.«


Ifølge analysen findes der knap 1.500 virksomheder i life science-industrien i Danmark. Heraf ligger over halvdelen af virksomhederne i Region Hovedstaden.

At landets store vækstmotor har en markant geografisk slagside mod landets hovedstad er helt uproblematisk, vurderer Ida Sofie Jensen, der er koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.

»Perspektivet i det her er jo, at man ikke kan se andet, end at væksten vil fortsætte. Jeg ser på det på den måde, at det her kraftcenter kan være med til at trække resten af landet med,« siger Ida Sofie Jensen.

Siden 2008 er omsætningen i den danske life science-branche skudt voldsomt i vejret med en stigning på hele 60 procent frem til 2016. I den periode er de danske virksomheders salg af medicin steget fra godt 75 milliarder kroner til knap 148 milliarder kroner.

Det samlede økonomiske fodaftryk fra den danske lægemiddelindustri har været så markant, at Danmark er blevet ramt mindre hårdt af finanskrisen end andre lande, mener Ida Sofie Jensen.

»Danmark kom simpelthen bedre gennem finanskrisen, fordi vi havde så stor en eksport på life science-området. Life science er i sin natur en global industri. Det betyder, at når en del af verden dykker, som Europa gjorde, er der andre lande, der går op,« siger hun.

Spinder guld i USA

De danske medicinalselskaber klarer sig især godt på det amerikanske marked, hvor branchen henter mere end hver fjerde eksportkrone. De danske selskabers succes i USA er på visse stræk drevet af, at de kan sælge deres produkter dyrere til amerikanerne.

I Danmark har store medicinalvirksomheder som Lundbeck og Novo Nordisk nydt godt af den udvikling. Begge selskaber satser stort på USA, som er verdens største og mest lukrative marked for medicin.

USA er det land i verden, hvor udgifterne til sundhed er højest. I 2017 kostede det amerikanske sundhedssystem, hvad der svarede til 17,9 procent af landets BNP.