Hovedrysten blandt politikere

Politikerne ryster selv på hovedet af overskudsvarmeafgiften, men afventer en større analyse af afgiftsloven i løbet af foråret. Afgiften på overskudsvarme finansierer velfærd.

Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, ærgrer sig over, at et stort energipotentiale i overskudsvarme fra industrien ikke bliver udnyttet bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, ærgrer sig over, at et stort energipotentiale i overskudsvarme fra industrien ikke bliver udnyttet bedre. Ifølge beregninger fra Energistyrelsen kan industriens energiforbrug reduceres med otte procent, hvis den udnyttes bedre, men afgiftslovgivningen spænder ifølge eksperter og virksomheder ben.

»Det her er et eksempel blandt flere på, at den meget gamle og relativt komplicerede lovgivning modarbejder nogle af vores politiske mål,« siger han.

Finansierer velfærdsstaten

I vækstpakke 2013 blev der afsat 100 millioner til at give virksomheder bedre muligheder for udnyttelse af overskudsvarme. Pengene blev dog sløjfet igen i den nye vækstpakke.

»Vi havde kun de 100 millioner i et år, og det er selvfølgelig beklageligt, når vi gerne vil gøre det nemmere for virksomheder at være grønne,« siger Andreas Steenberg, energiordfører for de Radikale.

Udfordringen ved at lempe afgiften på overskudsvarme er ifølge Andreas Steenberg, at det blandt andet er penge fra afgifter, der finansierer velfærdsstaten.

»Vi går op i at energieffektivisere, men samtidig skal vi have penge til at betale for vores sygehuse,« siger Andreas Steenberg. Som en del af energiforliget er der igangsat en analyse på afgiftsloven, som skal se på, hvordan afgifterne kan indrettes bedre. Indtil videre er datoen for, hvornår analysen skal være færdig, udskudt flere gange.

Regeringens ansvar

Hos Dansk Folkeparti undrer man sig over udsættelsen.

»Afgiftssystemet fungerer ikke optimalt, som det ser ud nu. Regeringen har ansvaret for at indrette afgiftssystemet, så det passer til deres egne klimamål. Det er de bagud med, som det er nu,« siger Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker.

Regeringen afventer analysen af afgiftsloven til foråret og håber, at man med den kan få sat gang i en politisk debat.

»Det, der giver bedst mening for miljøet og for virksomhederne, skal man selvfølgelig ikke straffes for. Derfor ser vi frem til, at analysen er klar til foråret,« siger Jens Joel (S).

»Når analysen er klar, kommer der formentlig en politisk debat. Så må vi se, hvad partierne vil, og hvad vi kan opnå flertal for,« siger Andreas Steenberg (R).