Hoteller og campingpladser på herrens mark

Restauranter, hoteller og campingpladser må opgive at vise TV for gæsterne på grund af uklare regler om rettigheder. Kulturminister Bertel Haarder (V) er gået ind i sagen.

Restauranter, hoteller og campingpladser må opgive at vise TV for gæsterne på grund af uklare regler om rettigheder. Kulturminister Bertel Haarder (V) er gået ind i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hoteller, restauranter og campingpladser kan ikke hitte rede i reglerne hos Copydan og andre rettighedsorganisationer. Forvirringen giver store administrative byrder og uforudsete regninger, og mange turismevirksomheder vælger helt at droppe at vise TV for deres gæster.

Horesta, som er brancheorganisation for hoteller og restauranter, har sammen med Campingrådet henvendt sig til Folketingets kulturudvalg. »Den nuværende løsning er uigennemskuelig og betyder i værste fald, at campingpladser, restauranter og hoteller helt undlader at vise TV med film, serier, sportsmesterskaber. Konsekvensen ved at stille et TV til rådighed med offentlig visning er uoverskuelig for den enkelte turismevirksomhed,« siger direktør i Horesta Katia Østergaard.

»Det er umuligt for brugerne at få at vide, hvilken rettighedsorganisation man skal betale til for at leve op til ophavsretsloven. Virksomhederne kan ikke finde en udtømmende liste over, hvem der repræsenterer kunstnerne. En TV-stue på en campingplads kan således blive mødt af forskellige rettighedshavere,« forklarer hun.

Foreslår at man betaler ét sted

Horesta og Campingrådet foreslår derfor en »one place payment«, så hoteller, restauranter og campingpladser kun skal betale ét sted.

»Sådan en løsning bør komme rettighedshaverne i form af musikere, skuespillere, fotografer og producenter til økonomisk gavn, fordi den er mere simpel at administrere,« siger Katia Østergaard.

Kulturminister Bertel Haarder (V) har bedt Copydan indrette et mere overskueligt system, men det er vanskeligt, siger adm. direktør Jacob Hedebrink: »Vi vil gerne forsøge at gøre det mere overskueligt for brugerne. Men vi kan ikke tvinge rettighedshaverne ind i et centralt system. Copydans medlemmer har kun rettighederne til nogle TV-udsendelser, mens f.eks. Viasat og Discovery har rettighederne til andre. Der er mange penge på spil, og de mest kommercielle TV-stationer foretrækker formentlig deres eget system,« siger han.