Hotelkongen smed jakkesættet

Ved at smide jakkesættet og trække i et forklæde fik Henning Arp-Hansen vendt Gentofte Hotel fra underskud til overskud. Og det blev begyndelsen på den millionforretning, som i dag har givet ham øgenavnet »hotelkongen«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køkkenet er tomt for kokke, tjenere og opvaskere på Gentofte Hotel. En strejke har ramt branchen. Den udskældte nyansatte direktør Henning Arp-Hansen smider jakkesættet, ifører sig et af de hvide forklæder og går i gang med at arbejde for fire opvaskere og tre grydevaskere, mens køkkenchefen tilbereder maden til gæsterne, og restaurantchefen udfører tjenernes arbejde.

Henning Arp-Hansen er 27 år og arbejder tre uger som opvasker - en periode i 1977, som skulle vise sig at blive vendepunktet for det dengang underskudsgivende Gentofte Hotel og fundamentet til en af landets største familieformuer.

En formue på 900 millioner kroner er det ifølge Berlingske Nyhedsmagasin blevet til for Henning Arp-Hansen og hans bror Birger Arp-Hansen, som sammen arvede Gentofte Hotel og de andre hoteller, som var blevet opkøbt, da deres far, grundlæggeren til Arp-Hansen Hotel Group, døde i 1998.

Men formuen vil Henning Arp-Hansen ikke kommentere, da Berlingske Business møder ham på Nybrovej i Gentofte, hvor kæden har hovedkontor. For penge er ikke afgørende for mangemillionæren, det er derimod mulighederne.

Penge er et middel

»Penge er for mig som for andre et middel til at gøre tilværelsen behagelig, men for mig handler det i særdeleshed om, hvad der kan skabes med pengene.«

Men selv om han ikke vil tale om millionerne, så har de gjort ham og broren til Danmarks rigeste hotelejere, og det har givet dem øgenavnet »hotelkongerne«. Et navn, som Henning Arp-Hansen bestemt ikke synes om.

»Det ord bruger jeg ikke. Internt kalder vi virksomheden Cirkus Arp. Når vi skal åbne et hotel, er der mange ting, som kan gå galt undervejs. Derfor kan det føles som en cirkusforestilling.«

Uanset om Henning Arp-Hansen i dag er en hotelkonge eller et overhoved i Cirkus Arp, så er der ingen tvivl om, at han som spritny direktør i 1977 absolut ikke var en konge i medarbejdernes øjne.

»Nogle af mine afdelingschefer var over 50 år, og de syntes, jeg var en meget ung chef, der ikke i deres øjne kunne lære dem noget,« fortæller Henning Arp-Hansen.

»Men da jeg smed jakkesættet og tog en tørn i opvasken, var det efterfølgende meget lettere i en alder af kun 27 år at vinde forståelse rent ledelsesmæssigt,« siger han.

Lyseslukkeren eller helten

Alle begyndte at gøre, hvad direktøren sagde, og den unge direktør kunne begynde at rationalisere arbejdsgangene, for det var der brug for.

»Vi havde kokke, der stod og skar dyrefigurer ud af kartofler. Det er ret flot, men det kan du altså ikke tjene penge på. Og vi havde buffetdamer, som udleverede flasker til tjenerne,« husker Henning Arp-Hansen.

Gentofte Hotel begyndte at give overskud, og Henning Arp-Hansen blev få år efter administrerende direktør. Og så blev hotelimperiet Arp-Hansen for alvor en realitet. Det ene hotel efter det andet med Arp-Hansen som ejer åbnede dørene i København. Men hvad var det lige, der gjorde, at familien havde råd til hele tiden at udvide?

Læs også: Derfor blev de milliardærer

Det spørgsmål vender vi tilbage til, men først skruer vi tiden tilbage til 1960, hvor millionforretningen begyndte. Helt tilfældigt. For det var ikke en hotelkæde, der var i tankerne, da murermester Alf Arp-Hansen købte Gentofte Hotel i 1960. Derimod var tanken at lave hotellet om til ejerlejligheder. På samme måde som murermesteren opkøbte sommerhuse og lavede dem om til villaer. Men det måtte han ikke med Gentofte Hotel.

Lyseslukkeren eller helten, om man vil, var stadsarkitekten i Gentofte Kommune, som skulle godkende Alf Arp-Hansens ejerlejlighedsprojekt.

»Stadsarkitekten satte sig slet ikke ned, men gik hen og så ud af vinduet. Og det betød altså: »Skrub ud«. Så pakkede min far sine tegninger sammen og gik,« fortæller Henning Arp-Hansen, der 17 år efter begyndte som direktør på Gentofte Hotel, hvor situationen med strejken fandt sted kort tid efter.

Stiller to urimelige krav

Men faktisk var det mod sin vilje, at Henning Arp-Hansen begyndte i farens firma. For han havde set mange eksempler på, at det ikke går, når far og søn arbejder sammen. Men da Henning Arp-Hansen var færdig på Handelshøjskolen som 27-årig i 1977, plagede hans far ham om, at han skulle hjælpe til med hotellerne. På det tidspunkt var faren blevet overtalt af to arkitekter til at købe et gammelt pakhus på Nyhavn 71 i centrum af København og lave det om til et hotel.

»Han havde fået blod på tanden. Det var ikke nogen god pengeanbringelse, men han syntes, det var sjovt. Min far var developer, han syntes, det var sjovt at udvikle,« siger Henning Arp-Hansen, som udtænkte en plan, så han kunne slippe for farens plageri.

»Jeg tænkte, »min far forstår kun en ting, han er jo af den gammeldags skole. Du kan stille nogle krav, som er urimelige, så vil han droppe det«. Så jeg stillede to krav, som var urimelige. Det ene var, at han skulle holde sig væk fra virksomheden, og det andet var, at jeg skulle have halvdelen af overskuddet. Så sagde han ja og gik. Og så kom jeg ind i virksomheden,« fortæller Henning Arp-Hansen.

Faren kunne dog ikke holde sig væk, men det blev ikke noget problem. For modsat mange andre, så kunne Alf og Henning Arp-Hansen noget forskelligt og forstod at bygge broer og samarbejde. Faren fortsatte med at bygge villaer, mens sønnen tog sig af det organisatoriske. Henning Arp-Hansens bror, Birger Arp-Hansen, har ligesom deres far en håndværksmæssig uddannelse, så han hjalp til med byggesagerne. Men i slutningen af 70erne blev konkurrencen øget på villaprojekterne, og familien satsede fuldt ud på hoteller. Hele syv styks blev bygget i 80erne.

Selv mener Henning Arp-Hansen, at familien kunne bygge det ene hotel efter det andet, fordi den hele tiden har fokuseret på stram styring, og han selv har været god til at uddelegere arbejdet.

»Når vi har bygget et hotel og er færdig med det, så kommer banken og siger, at det er mere værd end det, som det har kostet os at bygge det. Og så har man tjent penge på papiret, og det gør os kreditværdige til at komme videre,« fortæller Henning Arp-Hansen, som i sin tid som administrerende direktør aldrig arbejdede mere end 45 timer. Han ville også have tid til sine seks børn, og så ville han ikke arbejde sig ihjel.

»Når der faldt et stykke papir på gulvet fra mit skrivebord, så sagde jeg: »Hvad er det, der falder ned, det må vi have delegeret ud«.

Gør modsat alle andre

Den stramme styring og uddelegeringsprincippet var dog ikke nok i 90erne, hvor Arp-Hansen blev ramt af den økonomiske krise. Der skulle en helt ny strategi til.

»Vi fandt ud af, at det er meget svært at have en god økonomi i små hoteller, så vi ændrede strategien og begyndte at tænke i større enheder.«

Fra 2003, hvor Henning Arp-Hansen gik af som administrerende direktør og overlod lokalet til en af sine dygtige medarbejdere, og frem til i dag, har kæden udviklet sig fra 900 værelser til 2.750. Henning Arp-Hansen indtog i stedet bestyrelsesformandsposten og begyndte at bruge alt sin tid på at udvikle Arp-Hansen. De små hoteller blev solgt fra eller udbygget, og flere nye store hoteller blev købt til. Tidligere havde familien et hotel i Holbæk og Vordingborg, men også disse blev solgt fra. Nu skulle konceptet være klart.

»Vi vil kun have hoteller i København. Alle andre hotelkæder laver ens hoteller, og så spreder de dem geografisk. Vi gør lige modsat. Vi er geografisk kun i København, til gengæld har vi hoteller i forskellige klasser og stilarter.«

Det har blandt andet ført til åbningen af det første Arp-Hansen-lavprishotel og et tematiseret hotel i form af Tivoli Hotel. I alt har brødrene ti hoteller og har gennem de seneste år omsat for over 400 millioner kroner om året. Sidste år med et overskud på otte millioner kroner, mens bundlinjen i 2008 var på 45 millioner kroner.

Og inden for de kommende år har Henning Arp-Hansen planer om, at kæden skal udvides med flere hoteller blandt andet et på Marmormolen ved Nordhavn i København.

Læs Henning Arp-Hansens råd til, hvordan du bliver mangemillionær her