Hotelbranchens hemmelige ejere

En lang række hoteller og kroer over hele landet har ejere, som er svære at identificere, og en helt ugennemskuelig økonomi. Ofte fører sporet til selskaber i lande kendt som skattely. Selv om der ikke nødvendigvis er uregelmæssigheder bag, får det Skat op på mærkerne.

Et eksempel på et hotel med et iøjnefaldende udenlandsk moderselskab bag sig er Hotel Marienlyst i Helsingør med Singapore-investoren Francis Chua Seng Kiat i spidsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Jespersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

British Virgin Islands, Guernsey og Liechtenstein. Det er næppe destinationer, som mange associerer med ærkedanske hoteller som Marienlyst i Helsingør, Maribo Søpark på Lolland eller Scandic-hotellerne.

Ikke desto mindre kan disse og en lang række andre danske hoteller føres tilbage til moderselskaber i eksotiske lande, der mest af alt er kendt for diskretion og lave skatteprocenter.

Berlingske Business har set nærmere på ejerskabet bag de danske hoteller, og der gemmer sig flere overraskende historier bag hotellerne. Samtidig står det klart, at en del af hotelverdenen giver meget få eller ingen oplysninger om ejerforhold, og det er derfor ikke muligt at give et samlet udtømmende billede af branchen.

Bag en del danske hoteller og hotelkæder gemmer der sig moderselskaber med kryptiske navne som Pacific Dragon, Snowstorm Holding og Four Stars Investment og hjemsteder langt fra Danmark.

Afviser en lukket branche
Ét eksempel på et hotel med et iøjnefaldende udenlandsk moderselskab bag sig er Hotel Marienlyst i Helsingør med Singapore-investoren Francis Chua Seng Kiat i spidsen. Her hedder moderselskabet Pacific Dragon Ltd. og er placeret på Tortola, den største af øerne i British Virgin Islands. Og eksemplet er langt fra enkeltstående, som Business’ research viser. I brancheorganisationen Horesta genkender man dog ikke billedet af en tilknappet branche.

»Jeg mener ikke, hotelbranchen er kendetegnet ved lukkethed - heller ikke når det kommer til ejerforhold. De senere år har der tværtimod været stigende åbenhed om f.eks. branchens rammevilkår. Det eneste sted, hvor diskretionen er stor i branchen, er, når det handler om gæsterne, og det både før, under og efter opholdet,« siger Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

Opsigtsvækkende lande
Dele af hotelbranchen har dog ubestrideligt svært gennemskuelige forhold, og symptomatisk har netop økonomien og ejerforholdende bag landets bedst kendte hotel D’Angleterre i årevis været omgærdet af polemik og hentydninger til skattetænkning hos den tidligere ejer, Henning Remmen.

Både British Virgin Islands, Luxembourg, Liechtenstein og Guernsey er da også kendt som lande, hvor diskretion er et ubetinget plus.

I Skat understreger leder i afdelingen for økonomisk kriminalitet, Preben Buchholtz Hansen, at det kan være fuldt legitimt med moderselskaber i lukkede lande. Ikke desto mindre springer nogle lande mere i øjnene end andre, og det er især iøjnefaldende, hvis selskaber, der kun er aktive i Danmark har placeret moderselskabet i British Virgin Island, Liechtenstein eller et lignende sted, fremhæver Preben Buchholtz Hansen.

»Alle lande har forskellig lovgivning i forhold til bankhemmeligheder, diskretion og de produkter, de stiller til rådighed for selskaber. Hvis man har reel forretning i flere lande, skal man jo vælge et hovedsæde, og her kan sådanne ting spille ind for nogle selskaber. Men det skal være et reelt selskab og ikke bare en postadresse,« siger Preben Buchholtz Hansen.

Han understreger, at han udtaler sig generelt og ikke ønsker at kommentere enkelte selskaber.

Værner om privatlivet
I Dansk Brancheanalyse, der for nylig har lavet en brancheanalyse af hotelbranchen, mener direktør Ole Egholm, at hotelbranchen generelt er »en branche, der ikke sætter så stor pris på offentlighedsens bevågenhed.«

Han henviser til, at 69 ud af de 264 hotelselskaber, som han har analyseret, ikke oplyser ejerforhold. Disse hoteller ligger ikke nødvendigvis i skattely, men nogle af dem gør, mener Ole Egholm.

Selv om store dele af hotelbranchen har enddog rigtig svært ved at få forretningen til at løbe rundt, er det ikke nødvendigt med moderselskaber i skattely. Det vurderer Ole Egholm:

»Det passer ikke, at det er nødvendigt at placere moderselskabet i et skattely. Der findes masser af eksempler på dygtige hotelfolk, der har danske moderselskaber og betaler dansk skat. Se bare på Arp-Hansen-familien og Niels Fennet, som tjener godt med deres danske selskaber. Der er også mange andre gode eksempler,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra personerne bag hotel Marienlyst og Maribo Søpark, Francis Chua Seng Kiat og Tage Skaaning Nielsen.