Hotelbranchen klemt af krisen

Nye tal for 2009 tegner et dystert billede af en hotelbranche presset af faldende efterspørgsel. Svag bedring er i sigte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny analyse af hotelbranchen er ikke munter læsning. 2009 har været et særdeles vanskeligt år for de danske hoteller, som har måttet slås med et faldende antal overnatninger og deraf følgende fald i omsætning og indtjening - samtidig med at kapaciteten på markedet er blevet øget. Det præger også branchen i 2010, men brancheforeningen Horesta er alligevel optimistisk for 2011 og 2012.

I 2009 faldt antallet af hotelovernatninger med én million svarende til et fald på 7,1 pct. i forhold til 2008. På omsætningssiden medførte det et fald på 1,2 mia. kr., som trods tilpasninger slog så hårdt igennem på indtjeningen, at hotellerne ikke siden 1994 har haft så ringe et overskud. Resultat før skat landede på bare 0,4 pct. af omsætningen for de 202 hoteller, som indgår i Horestas årlige og meget grundige brancheanalyse.

Se også: Luksushotellet og stjernerne

Horestas formand Jens Zimmer Christensen lægger da heller ikke skjul på, at tallene tegner et dystert billede af branchen.

»Historisk har hoteller og restauranter ligget højt i konkursstatistikken, men i efteråret 2010 blev vi overhalet af andre brancher, men det kan vi ikke trøste os med, for det er jo vores kunder. Alle hoteller lider, men det går hårdest ud over de mindre, individuelt ejede hoteller,« siger Jens Zimmer Christensen.

Se også: Det nye trendy backpacker-hotel

Skurken er den økonomiske krise, som har påvirket hotelbranchen særligt hårdt. Virksomhederne har skåret ned på rejsebudgetterne og har begrænset deres køb af møder, kurser og overnatninger til et minimum. Samtidig har de private forbrugere sparet på rejsebudgettet, men tabet af de forretningsrejsende er det, der for alvor koster hotellerne tabt omsætning, fordi de typisk lægger flere penge end private.

Færre udenlandske hotelgæster

Tilsvarende koster det også dyrt, at nedgangen af udenlandske hotelgæster er fortsat i 2009. Siden 2001 er antallet af udenlandske hotelgæster faldet med næsten 13,6 pct., og det betegner Horesta som »bekymrende«, da den internationale turisme i samme periode har været i vækst. I det øvrige Nordeuropa er der tilmed vækst i antallet af udenlandske hotelgæster.

»Vi er i international konkurrence. Vi kan godt konkurrere på oplevelser og kvalitet, men prisniveauet i Danmark er højt, og det hæmmer os,« siger Jens Zimmer Christensen, der håber, at det lykkes hotelbranchen at få overbevist politikerne om, at virksomhederne skal kunne afløfte momsen 100 pct.

Tal for 2010 vidner om, at den økonomiske krise fortsat spænder ben for hotelbranchen. Nok er antallet af overnatninger steget 9,8 pct., men omsætningen følger ikke med. Hoteller sætter tværtimod penge til i konkurrencen om at tiltrække kunder, for omsætningen har taget et svagt dyk på 0,6 pct. fra 2009 til 2010.

Til gengæld har branchen ifølge Jens Zimmer Christensen fået en nogenlunde start på 2011.

»Der er flere gæster nu end sidste år og så småt en stigende omsætning pr. værelse, men der er et godt stykke vej igen,« siger Jens Zimmer Christensen, der dog er forsigtig optimistisk for både i år og næste år set i lyset af kommende konferencer, sportsbegivenheder, og at Danmark i første halvår 2012 har formandskabet i EU.