Hotelboss er ved at miste modet – og han kommer nu med to klare krav til regeringen

Fredag aften gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) det klart, at de nuværende coronarestriktioner bliver forlænget til efter nytår. Samtidig kom regeringen med flere skærpede tiltag, der skal bremse smitten med coronavirus. Det rammer hårdt ind i brancher, der i forvejen kæmper for at overleve.

 
Fredag den 23. oktober indkaldte Statsministeriet til pressemøde om coronapandemiens udvikling i Danmark. Fra mandag den 26. oktober indføres der flere restriktioner i landet for at mindske smitten, som i de seneste uger er steget markant. Blandt andet sænkes forsamlingsforbuddet til 10 personer. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Udsigterne til, at erhvervslivet kommer til at trække vejret lettere henover efteråret og vinteren, er blevet punkteret efter et pressemøde i Statsministeriet fredag aften.

Her stod det nemlig klart, at de nuværende restriktioner om blandt andet forsamlingsforbud, mundbind samt en nedlukning af barer og restauranter kl. 22.00 bliver forlænget til 2. januar 2021.

Samtidig kunne statsminister Mette Frederiksen (S) præsentere  nye skærpede tiltag, der blandt andet indebærer mundbind indendørs, hvor offentligheden har adgang, samt et forsamlingsforbud på over ti personer.

Den noget dystre udsigt til en mørk vinter påvirker modet hos Søren Faerber, der er administrerende direktør hos Scandic-hotellerne i Danmark.

»Vi er ligesom resten af Danmark ved at miste modet lidt. Det bliver sværere at se slutningen på det her. Så vi trænger til nogle gode nyheder, fremfor noget der lukker vores forretninger yderligere. Vi lever af at samle mennesker, og der bliver skåret flere og flere muligheder fra for rent faktisk at kunne samle mennesker og overleve som forretning generelt set,« siger Søren Faerber.

Man har allerede kunnet mærke presset på forretningsgrundlaget. Det har været tydeligt i medarbejderskaren hos Scandic, der er blevet markant indsnævret efter coronaens ankomst.

»Vi er nede på omkring 950 medarbejdere, hvor vi var 2.000 i februar. Vores medarbejdere har allerede betalt en høj pris. Næste etape af det her skal være en form for kompensation,« siger Søren Faerber.

Afbestillingerne kommer kun til at vokse efter meldingen om nye restriktioner på et pressemøde fredag aften. Det er Søren Faerber, adm. direktør for Scandic hoteller i Danmark, overbevist om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Under pressemødet fredag aften fortalte Mette Frederiksen, at der allerede ville komme forhandlinger lørdag om nye kompensationspakker til erhvervslivet. Faerber er dog lettere skeptisk, efter at de sidste kompensationer fra slutningen af sommeren ikke var tilstrækkelige.

»Nu snakker de om at genstarte nogle kompensationspakker. Det ved jeg ikke, hvad de mener med. Men de pakker, der er kommet med efter sommeren med arbejdsfordeling og den slags, har været nogle teoretiske løsninger, som vores industri ikke har kunnet bruge, fordi de har været for firkantede,« siger Søren Faerber.

Hurtighed er vejen frem

Det skal gå hurtigt, og kompensationen skal komme snart.

Så klar er meldingen fra Faerber, der forudser endnu flere konkurser i forskellige brancher henover efteråret og vinteren. Og der kommer utvivlsomt flere efter meldingen fredag aften, mener han.

»Vi har brug for nogle hurtige hjælpepakker. Det nytter ikke noget, at man skal bruge to måneder på at sætte kommaer. Jeg er med på, at de skal forhindre snyd og svindel, og det har jeg stor respekt for. Men de må gerne sætte hastigheden op. Tid er penge. Og folk går konkurs og mister altså deres job lige nu,« siger Søren Faerber.

Det er dog ikke kun hjælpepakkerne, som Faerber ønsker fremskyndet. Coronatest, der allerede viser et negativt eller positivt svar efter 15 minutter, kan være vejen frem for de erhverv, der lever af at samle folk.

»De her hurtige coronatest, synes jeg er et spændende kapitel i den her fortælling, som, jeg synes, regeringen taler meget lidt om. Man får svar på, om man er smittet inden for 15 minutter. Hvis man fra regeringens side kunne få legaliseret de her test, kunne det være en kæmpe hjælp for både vores konferencer, men også for superligakampe og store koncerter. Det ville helt klart være en mulighed for at kunne fastholde forsamlinger,« siger Søren Faerber.