Hotelboom kan give bagslag

Masser af nye hoteller er på vej, og det kan føre til overkapacitet og lavere priser. Brancheanalytiker er bekymret over for en overflod af nye værelser.

Aldrig er der blevet planlagt så mange nye hoteller på så kort tid i Danmark. Der er masser af nye projekter i gang, og på få år vil antallet af værelser stige markant. Investorer skyder milliarder af kroner ind i branchen, og op mod 10.000 ekstra værelser er på vej herhjemme. Men det kan ramme branchen som en boomerang. Hvis kapaciteten stiger mere end efterspørgslen, vil prisen på en overnatning falde. Det vil gå ud over indtjeningen, som i de seneste år har været rekordhøj, skriver Finans.

»Der er mange hotelprojekter i støbeskeen, og det er som udgangspunkt glædeligt med nyt byggeri og skabertrang. Men jeg kan godt være alvorligt bekymret for, om væksten i efterspørgslen kan følge med i de kommende år,« siger Ole Egholm, direktør i konsulenthuset Dansk Brancheanalyse, der hvert år gransker regnskabstallene for op mod 200 af de største hoteller herhjemme.

Ifølge Dansk Brancheanalyse vil kapaciteten i løbet af fem år fra 2016 til 2021 stige med 45 pct. i København. I resten af landet vil den være noget mindre, men dog større end gennemsnittet, skriver Finans.

De mange investeringer kommer efter en særdeles god periode, hvor hotelbranchen i de seneste to år har fordoblet indtjeningen. Ifølge Dansk Brancheanalyse satte lønsomheden rekord med et overskud på 2,1 mia. kr. i 2016. Det er især hotellerne i de store byer, som har det godt. Andre områder har overnatningsstederne det sværere.

Den store aktivitet på markedet bekymrer ikke umiddelbart i hotellernes brancheforening, Horesta.

»Nye hoteller og ekstra kapacitet er en forudsætning for, at branchen fortsat kan vokse. Et stort udbud er bl.a. nødvendigt for at kunne tiltrække de store konferencer og kongresser,« siger Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta, til Finans.