Hostrups Have: »Vi har gjort alt, der står i vores magt, for at undgå at stå hvor vi står nu«

Bestyrelsen i den konkursbegærede andelsboligforening Hostrups Have vil undgå en konkurs og i stedet forhandle med Nykredit. Bestyrelsen holder fast i, at nedsættelsen af huslejen er i orden – og i øvrigt ikke årsagen til misligholdelsen af lånene i Nykredit.

Andelsboligforeningen Hostrups Have på Frederiksberg. Med omkring 680 boliger og 30 erhvervslejemål fordelt på 60.000 kvadratmeter er andelsboligforeningen landets største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største andelsboligforening med omkring 680 boliger, Hostrups Have på Frederiksberg, ønsker ikke at gå konkurs og vil gerne genoptage forhandlingerne med kreditoren Nykredit.

Det siger bestyrelsesmedlem i Hostrups Have Ulrik Kjeldsen.

Hostrups Have er ellers fredag begæret konkurs af Nykredit ved Skifteretten. Baggrunden er, at økonomien i Hostrups Have er så dårlig, at foreningen kommer til at misligholde sine lån hos Nykredit.

Andelsboligforeningen har lån for 1,1 milliarder kroner, og derudover har foreningen en swap-aftale, som har en negativ værdi på 900 millioner kroner. Foreningen har dog langt fra værdier, der modsvarer gælden. Seneste vurdering af ejendommen lyder på 745 millioner kroner.

Med konkursbegæringen vil Nykredit forsøge at få omstødt en nedsættelse af huslejen, som andelshaverne i Hostrups Have for nylig har vedtaget. Nedsættelsen af huslejen – også kaldet boligafgiften – gør økonomien endnu dårligere, men det er ikke selve nedsættelsen, der medfører misligholdelse af lånene, siger Ulrik Kjeldsen fra Hostrups Have-bestyrelsen.

»Det bliver fremlagt, som om det er huslejenedsættelsen, der medfører en misligholdelse. Og det er simpelthen ikke korrekt. Der var opstået misligholdelse lige meget hvad, og det vil sige, at vi betaler den boligafgift, som vi er forpligtet til jævnfør aftalen med Nykredit,« siger Ulrik Kjeldsen.

Han fortæller, at foreningen gerne vil forhandle en økonomisk aftale på plads med Nykredit. Men ifølge Ulrik Kjeldsen indeholder Nykredits forslag nye renteswap-aftaler, hvilket foreningen ikke ønsker.

»Vi har været gennem et toårigt forhandlingsløb, og vi har gjort alt, der står i vores magt, for at undgå at stå hvor vi står nu. Vi har brugt rigtigt mange timer og har forhandlet med Nykredit gennem to år. Nykredits forslag indeholder en ny renteswap, og det er baggrunden for afvisningen. Så vores ønske har på ingen måde været en konkurs. Vi har ønsket en aftale med Nykredit, og i det omfang at det ikke har kunnet lade sig gøre, så har vi ønsket en afslutning på den retssag, som vi har anlagt mod Nykredit på swap-spørgsmålet,« siger Ulrik Kjeldsen.

I den omtalte retssag forsøger Hostrups Have at få erklæret swap-aftalen ugyldig. Ifølge Hostrups Have har Nykredit ikke gjort tilstrækkeligt for at fortælle om konsekvenserne af en sådan aftale.

I forhold til nedsættelsen af boligafgiften siger Hostrups Haves advokat, Finn Lynge Jepsen fra Elmann, at juraen er på Hostrups Haves side.

Kan I forstå, at Nykredit forsøger at omstøde nedsættelsen af boligafgiften, for selvom foreningen ville komme til at misligholde lånene alligevel, så gør nedsættelsen af boligafgiften det jo blot værre?

»Man kan jo prøve at forstå meget, men Højesteret tog i Klostergården-sagen (en anden konkursramt andelsboligforening, red.) sidste år stilling til netop en omstødelsessag præcis som den her, og da fastslog Højesteret, at en nedsættelse af boligafgiften i Klostergården på tilsvarende vis ikke kunne omstødes. Så når du spørger mig, om jeg kan forstå, at Nykredit vil forsøge at omstøde det, så vil jeg sige; Ja, jeg kan godt forstå, at de er utilfredse med nedsættelsen, men hvis jeg kigger på retspraksis og Højesterets seneste afgørelse, som blev ført af det samme kontor, som er kurator i denne sag (Kromann Reumert, red.), så kan jeg ikke forstå det,« siger Finn Lynge Jepsen.

Du mener, at Hostrups Have-sagen minder så meget om Klostergården-sagen, at domstolene vil nå til samme afgørelse?

»Ja, for det, som man nedsætter boligafgiften med, er nogle tidligere forhøjelser, som man lavede for at tilføre kapital til foreningen for at redde økonomien. Da det viser sig, at det ikke lykkedes, fordi forhandlingerne med Nykredit brød sammen, så tilbagefører man de forhøjelser, som man tidligere har skudt ind i foreningen. Og der er ikke tale om, at man nedsætter boligafgifterne til under nogle aftalte niveauer. Det er nogle tidligere forhøjelser, man tilbagefører, og det var også tilfældet i Klostergården. Derfor mener jeg, at sagerne er meget parallelle, og det overrasker mig, hvis Nykredit har en anden opfattelse,« siger Finn Lynge Jepsen.

Kurator i Hostrups Have-boet, advokat Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert, har sagt til Berlingske Business, at han vil undersøge nærmere, om nedsættelsen er sket på lovlig vis, eller om den kan omstødes.

Hvad skal der ske nu? Vil I forsøge at indgå ny dialog med Nykredit, så I kan fortsætte som andelsboligforening og undgå konkurs?

»Ja, meget gerne. Vi har ikke ønsket den her konkurs, så hvis Nykredit kommer og rækker hånden frem igen, så er vi altid åbne for dialog. Nykredits seneste tilbud var med deres egne ord et ”take it or leave it”-tilbud, men har de ændret holdning, så er vi altid åbne for dialog,« siger Ulrik Kjeldsen.

Hvad skal sådan en aftale indeholde, for at I vil acceptere den?

»Det skal være det, som vi har prøvet at nå de seneste to år. Det skal indebære en langsigtet økonomisk holdbar løsning for foreningen,« siger Ulrik Kjeldsen.

Ifølge advokat Finn Lynge Jepsen kræver det, at Nykredit sletter noget af gælden.

»Efter at have kigget på tallene, så skal der nok – for at få det til at hænge sammen – ske en eller anden form for gældsnedskrivning på en eller anden måde. Hvordan det teknisk kan lade sig gøre, skal jeg ikke gøre mig klog på. Det ligger på Nykredits banehalvdel. Men det er nok svært, selv med de meget lave renteniveauer vi har, at finansiere den meget høje gæld, som foreningen har, samtidig med at man drifter foreningen. Så der skal nok ske en tilpasning af gælden. Det tror jeg er nødvendigt,« siger Finn Lynge Jepsen.

Og det har Nykredit ikke været villige til hidtil?

»Nej, Nykredit har ikke ønsket at reducere i gælden på nogen som helst måde,« siger Finn Lynge Jepsen.

Berlingske Business forsøger at få en kommentar fra Nykredit.