Hos stor virksomhed lever medarbejdere i frygt: Kan ende på en »dræberliste«

TikTok er kommet i modvind, efter at medarbejdere fra virksomhedens kontorer i London har fortalt om en såkaldt »dræberliste«, der har til formål at presse medarbejdere ud af den kinesiskejede virksomhed, skriver Financial Times.

På TikToks e-handelsafdeling i London, der er en af virksomhedens hovedkontorer uden for Asien, har der ifølge medarbejdere hersket en usund arbejdskultur, skriver erhvervsmediet Financial Times. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en liste, som de færreste ønsker at havne på.

En liste, der har fået medarbejdere på et af verdens hurtigst voksende sociale medier TikTok til at leve i frygt.

Ansatte har givet listen navnet »dræberliste« (på engelsk kaldet »kill list«, red.), og den har banet vej for en fjendtlig arbejdskultur, hvor medarbejderne dagligt frygter for, at de pludselig står uden arbejde.

Det skriver Financial Times, der i flere artikler har afdækket, hvordan der hersker en usund kultur på TikToks kontorer i den britiske hovedstad.

Ifølge en ansat, som erhvervsmediet har været i kontakt med, fremgår der på listen 12 navne på medarbejdere, som lederne af det videobaserede medie vil presse ud af virksomheden.

Især personer, som arbejder i virksomhedens e-handelsafdeling på kontoret i London, der er en af virksomhedens hovedkontorer uden for Asien, kan finde deres navne på listen.

Det er den øverste ledelse for kinesiske ByteDance, der ejer den virale app, som ifølge medarbejdere står bag den berygtede liste.

En anonym medarbejder, der har kendskab til virksomhedens procedurer i forhold til personalehåndtering, har fortalt til Financial Times, at der flere gange er blevet ansat afløsere til de ansattes arbejde, selvom stillingen er besat. Det gælder også for medarbejdere, der blot har været ansat et par måneder.

»Du er tvunget til at stille spørgsmålet om, hvad der er galt med dig,« siger en medarbejder til erhvervsmediet, der også fortæller, at hun ofte blev irettesat af ledelsen.

Adskillige medarbejdere i TikToks e-handelsafdeling i London er ifølge anonyme medarbejdere flygtet på grund af den dårlige arbejdskultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix.

Direktør troede ikke på barselsorlov

TikTok fortæller, at de ikke kender til den såkaldte »dræberliste«, men de understreger, at en sådan liste ikke vil blive accepteret i virksomheden, mens de også pointerer, at metoden med at presse medarbejdere til en opsigelse ikke stemmer overens med de interne politiker.

Det er ikke første gang, at den hårde arbejdskultur i afdelingen i London er blevet endevendt i medierne. Financial Times har tidligere kunnet fortælle, hvordan medarbejdere på stribe i e-handelsafdelingen er flygtet på grund af den dårlige arbejdskultur.

Blandt andet blev Joshua Ma, en ledende direktør i ByteDance, der havde ansvaret for TikToks e-handel i Europa, i juni skiftet ud, efter at han havde udtalt, at han som »kapitalist« ikke mener, at virksomheder bør tilbyde barselsorlov.

Det skete, da han besøgte afdelingen, kort efter at TikTok Shop, der skal gøre det muligt for influencers og virksomheder at sælge produkter direkte gennem det sociale medie, blev lanceret i Storbritannien.

Financial Times har været i kontakt med ti nuværende og tidligere medarbejdere fra kontorerne i London, som fortæller, at arbejdskulturen skyldes et sammenstød mellem det britiske e-handelsteam og kinesiske ByteDance.

Det blev angiveligt forventet af den kinesiske ledelse, at medarbejdere skulle arbejde mere end 12 timer om dagen, mens dem, der mødte tidligt ind på kontoret for at arbejde, og som tog arbejdsopgaver med på ferie, blev fremhævet som gode eksempler.

TikTok er et socialt medie, hvor brugere kan se eller selv dele korte videoer, hvor de blandt andet mimer til sange, danser eller laver mad. Mediet har de senere år opnået stor popularitet hos især unge mennesker.