Hollywood-eventyr løfter Legos brand til nye højder

At dømme efter udenlandske anmeldelser og salgsforventninger står »Lego-filmen – Et Klodset Eventyr« til at blive en stor succes. Filmen vil løfte Legos brand til næste niveau og åbne nye markedsmuligheder, mener ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filmen The Lego Movie eller på dansk »Lego-filmen – Et klodset Eventyr« vil være med til at løfte den danske succesvirksomhed Lego op til næste niveau – ikke kun fordi virksomheden vil sælge endnu flere Lego-klodser, men fordi det vil styrke Legos image blandt grupper i USA og Asien, som ikke tidligere har haft Lego tæt inde på livet.

Det mener den danske branding-ekspert Martin Roll, der har base i Singapore, efter at filmen har fået en særdeles positiv modtagelse blandt udenlandske og ikke mindst amerikanske filmanmeldere.

Fælles for langt de fleste udenlandske anmeldere er, at de ikke ser Lego-filmen som en avanceret reklamefilm, men som en rigtig, animeret spillefilm, som har noget at byde på for både børn og voksne. Trods enkelte skønhedspletter får filmen derfor gode anmeldelser.

»Lego-filmen er meget positiv for Legos globale brand. Lego-legen har hidtil eksisteret i børns og voksnes fantasi, men nu bliver den afbilledet i en levende film. Det giver en ekstra dimension til Lego. Med en film, der er helt oppe på Hollywood-niveau, løftes Legos brand op på det næste niveau, når det gælder global udbredelse,« siger Martin Roll.

Rammer nye målgrupper

Lego-filmen, der først kan ses i danske og amerikanske biografer fra i dag, torsdag, er allerede blevet massivt omtalt i medier over alt i verden og ikke mindst på de sociale medier, hvor film- og Lego-fans i stor stil deler links til forfilm, omtaler af filmen og filmanmeldelser.

Lego har længe været et populært emne i internationale medier og på sociale medier som Twitter og Facebook. Men med lanceringen af en A-liste-film i Hollywood-klasse er interessen eksploderet.

»Lego vil helt klart kunne bruge filmen og den positive modtagelse, den har fået. Der vil blive talt endnu mere om filmen på de sociale medier, og kendskabet til Lego vil nå endnu længere ud, end det er i dag. Lego er stadig ikke allemandseje i alle regioner. Men med filmen vil Legos brand få endnu større global gennemslagskraft,« siger Martin Roll.

For selv om Lego har gjort det rigtig godt de senere år, er der stadig nye markedsmuligheder for selskabet, vurderer Martin Roll.

»Der findes stadig uopdyrkede markeder for Lego, både regionalt som f.eks. i Asien, og blandt nye grupper på de markeder, hvor selskabet allerede står stærkt, f.eks. i USA. Med en Hollywood-film i ryggen rammer Lego grupper, som ikke tidligere har haft med Lego at gøre,« siger Martin Roll.

Selv om Lego-filmen er blevet positivt modtaget overalt, forventer Martin Roll dog ikke, at alle vil klappe i hænderne over filmen og Legos brandingstrategi.

»Folk har holdninger til brands, når de når op i den øverste globale liga, hvor Lego befinder sig. Og der vil helt sikkert også være forskellige holdninger til Lego-filmen. Lego laver produkter til børn og markedsfører sig over for børn, og det vil mange have en mening om,« siger brandingeksperten, der forventer, at Lego vil tage eventuelt dårlige anmeldelser og kritik afslappet og uden at begynde at forsvare sig.

Ifølge Roll er der i dag en tendens til, at brands er bange for deres stakeholders og ikke tør have en holdning, men overlader det til kunderne og stakeholderne at definere, hvad brandet står for.

»Jeg tror på, at brands skal have holdninger. Men her tager Lego kommandoen og præsenterer det, de mener, er en god historie. Jeg synes, det er stærkt af Lego, at de tør tage teten og vise, hvad selskabet står for,« siger Martin Roll.

Opfordring til at være kreativ

I forbindelse med lanceringen af filmen har Lego ændret retorikken omkring sin markedsføring og bruger nogle af filmens pointer om, at man skal være kreativ og ikke kun følge instruktionsbogen, når man bygger.

Men Martin Roll mener ikke, at man af den grund kan se, Lego-filmen som startskuddet på en decideret re-branding af Lego i retning af mere »fri leg« og færre foruddefinerede Lego-produkter, der skal følge en brugsanvisning.

»Det handler bare om at bruge Legos univers, sådan som det ser ud inde i børnenes hoveder, og vække det til live. Man skal huske, at børn i dag lever i en anden virkelighed med mange parallelle universer med legetøj, mobiltelefoner, tablets og spil. Det er nok mere de voksne, der oplever, at Legos produkter skal følge en brugsanvisning. Børnene lægger det i det, de vil, og kombinerer det, som de har lyst til. Og det er dér, Lego-filmen og Legos markedsføring fanger,« siger Martin Roll.