Hollandsk ambulancefirma hilser ministers interesse velkommen

Det hollandske selskab Bios, der overtager ambulancekørslen i Syddanmark 1. september, er glad for, at sundhedsministeren nu går ind i sagen. Der er behov for at se på udbudsvilkårene, lyder det.

1. september overtager Bios ambulancekørslen i Syddanmark fra Falck, men selskabet mangler stadig at ansætte 200 reddere for at nå op på de 558 fuldtidsstillinger, som ifølge regionen vil være ideelt. Bios har ellers forsøgt at hverve reddere fra både ind- og udland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen

I det hollandske selskab Bios er man glad for, at sundhedsminister Sofie Løhde (V) nu går ind i sagen om, hvorvidt selskabet er klar til at overtage store dele af ambulancekørslen i Region Syddanmark om mindre end en måned.

Udmeldingen kommer fra Bios’ danske direktør, Morten Hansen, efter sundhedsministeren i mail til Politiken oplyser, at hun vil »tage kontakt til Region Syddanmark for at få en status på, hvordan det skrider frem med tilrettelæggelsen af den fremtidige ambulancekørsel i regionen«.

»Jeg hilser sundhedsministerens interesse for det her velkommen. Jeg tror, der er behov for, at man kigger generelt på vilkårene for de her udbud i Danmark - også efter den proces vi har været igennem,« siger Morten Hansen til Radio24syv.

1. september overtager Bios ambulancekørslen i Syddanmark fra Falck, men selskabet mangler stadig at ansætte 200 reddere for at nå op på de 558 fuldtidsstillinger, som ifølge regionen vil være ideelt. Bios har ellers forsøgt at hverve reddere fra både ind- og udland.

Rekrutteringsproces er blevet besværliggjort af blandt andet manglende svar på basale spørgsmål, ligesom medieomtale af sagen har været medvirkende til usikkerhed om, hvorvidt reddere i Falck kunne søge over til Bios.

»Jeg vil ikke betale løn til folk, som samtidig hjælper til med at bygge konkurrenten op,« sagde regionsdirektør i Falck Niels Thorup til JydskeVestkysten i maj ifølge Politiken.

Efterfølgende slog regionen fast over for Falck, at selskabet i sin kontrakt er forpligtet til loyalt at medvirke til en smidig overdragelse til Bios.

Morten Hansen understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at Bios »rigtig gerne ville ansætte mange af de lokale reddere, der er vant til at arbejde i Region Syddanmark«.

»Men det har været en udfordring. Vi har forsøgt at rekruttere andre steder fra, da det blev klart for os, at det var svært at få reddere nok fra lokalområdet. Det er en proces, der stadig er i gang, og senest har vi hentet nogle ind fra Tyskland,« siger direktøren med henvisning til, at Bios har tegnet kontrakt med 36 reddere fra Tyskland, hvoraf de 28 ikke tidligere har arbejdet i Danmark og derfor først skal på sprogkursus.

»Et af de store problemer er jo, at der bliver kæmpet godt imod derude. Der har generelt været en modstand mod de vilkår i udbuddet, som er blevet opstillet af regionen,« siger Morten Hansen.

 

Bios-direktøren garanterer dog, at selskabet er klar til at køre om under en måned:

»Vi lever selvfølgelig op til den kontrakt med Region Syddanmark, som vi har indgået, så vi er klar til at køre 1. september,« siger Morten Hansen.

Vagtplanen for september hænger ifølge Politiken sammen, fordi Bios supplerer med timelønnede reddere og overarbejde.