Holland kræver fuld IT-åbenhed

Det hollandske parlament har enstemmigt besluttet kun at tillade dokumentformatet ODF fra næste år. Samtidig stilles der krav om at bruge open source-software i alle IT-løsninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holland vil fra april 2008 udelukkende arbejde med det ISO-godkendte dokumentformat ODF, og overalt, hvor det er muligt, skal der fremover vælges open source-programmer.

Det besluttede den hollandske nationalforsamling i enstemmighed i sidste uge. Alle statslige myndigheder skal i april 2008 være klar til at anvende ODF som dokumentformat, mens regioner og kommuner følger efter i januar 2009. Samtidig er april 2008 fristen for, at statslige myndigheder skal argumentere, hvis de fortsat ønsker at bruge leverandørejede programmer, f.eks. Microsofts PC-styresystem Windows. Kommuner og regioner har frem til december 2008.

Krav om åben kildekode

Holland vil kun acceptere formater godkendt af den internationale standardiseringsorganisation ISO. Det er ODF-formatet, som bl.a. er standardformat i den gratis kontorpakke OpenOffice.org. Microsofts nye OpenXML, som er det faste format i Office 2007, blev derimod ikke godkendt af ISO tidligere i år men skal behandles igen til marts eller april 2008.

Hollænderne vil nu også fra januar 2009 skrive ind som krav i offentlige, statslige udbud, at IT-løsninger skal bygge på åben kildekode. Det udelukker Microsoft og andre store leverandører, hvis programmer er programmeret, så »opskriften« ikke kendes af udenforstående. Fra januar 2010 vil udbudskravene gælde hele den hollandske, offentlige forvaltning, og der vil blive holdt et vågent øje med, at kravene overholdes.

Microsoft er rasende

Microsoft i Holland er rasende over beslutningen og advarer myndighederne om, at beslutningen samtidig vil gøre det umuligt at bruge GSM-mobiltelefoni, trådløse net, den kortrækkende radioteknologi Bluetooth og formater som MP3, MPEG2 og MPEG4 - de to sidstnævnte er videoformater, som bl.a. skal bruges til digitalt TV. Microsoft mener, at beslutningen strider mod EUs regler om fri konkurrence og overvejer derfor, ifølge flere medier, at klage til EF-Domstolen.

Samme domstol gav Microsoft det største nederlag i mands minde, da den fastholdt den største bøde i EUs historie til Microsoft for at optræde monopolagtigt.

Flere byer har skiftet

Amsterdam har gennemført en test med at skifte al software ud med open source-udgaver, herunder at bruge styresystemet Linux i stedet for Windows, på alle computere i boligforvaltningen og et af filialkontorerne.

Flere andre europæiske byer, heriblandt München i Sydtyskland og den østrigske hovedstad Wien, er delvis eller mestendels gået over til open source-IT, men de udgør stadig en meget lille del af det samlede IT-marked.