Holland gør klar til udbud af havmølleparker

Allerede inden udgangen af året planlægger den hollandske regering at afholde sit første udbud af havvindmølleparker.

ARKIVFOTO 2013 af DONG havvindmølle- - Se RB 17/7 2014 14.44. Det danske energiselskab har torsdag solgt en andel i tysk havmøllepark for en samlet pris på 4, 5 milliarder. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det hollandske parlament godkender forslaget fra landets økonomiminister, vil selskaber som Dong Energy, Vattenfall og Eon få lov til at dyste om projekter, der i første omgang har en kapacitet på 700-760 megawatt (MW), skriver branchemediet Recharge.

Udbuddet løber frem til 31. marts 2016, og udbuddet fungerer ligesom herhjemme ved, at selskaber indleverer tilbud på, til hvilken pris man vil levere strømmen.

Ifølge Recharge er den højeste pris, selskaberne kan byde ind med, omkring 1,15 kr. per kilowatt-time (kWh). Det selskab, som byder ind med den laveste pris, får til opgave at opføre parken.

Der er forskel på havvindmølleprojekter på tværs af landegrænser og den støtte de modtager, men i det seneste danske udbud vandt energiselskabet Vattenfall Horns Rev 3-parken ved Esbjerg med en strømpris på 77 øre per produceret kWh.

Danmark har i mange år været det eneste land i Europa, hvor man har benyttet sig af en udbudsmodel, men flere af de omkringliggende markeder har taget modellen til sig, fordi den i højere grad end tidligere tvinger selskaberne til at konkurrere og dermed reducere prisen på offshore vindkraft.

Den første havmøllepark, Holland sender i udbud, skal opføres ud for den sydlige hollandske region Zeeland og bærer navnet Borssele, men den hollandske regering planlægger at afholde nye udbud hvert år.