Høsten er en dukkert i milliardklassen for landmændene

De kriseramte danske landmænd bliver i disse dage ramt af endnu et alvorligt økonomisk tilbageslag, skriver Finans.

Årets høst er i store dele af landet hårdt ramt af dårligt vejr og skadedyr. Derfor er udbytterne betydeligt under det normale niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Årets høst er i store dele af landet hårdt ramt af dårligt vejr og skadedyr. Derfor er udbytterne betydeligt under det normale niveau.

»Vinterbyggen har leveret udbytter, som er 10-15 pct. lavere end i et normalår. Rapsen er kørt helt skævt, og udbytterne ligger 20-25 pct. under det normale, gennemsnitlige niveau,« siger Mogens Frederiksen, vicekoncerndirektør i grovvarekoncernen DLG, til Finans.

De to største afgrøder er vinterhvede og vårbyg, og i store dele af landet er høsten af disse to afgrøder først lige begyndt. I den sydlige del af landet er man dog nået langt, og herfra er resultaterne nedslående.

»På Lolland er 90 pct. af markerne efterhånden høstet, og generelt har der været tale om skuffende udbytter - dog med store lokale udsving. På nogle marker har udbytterne været 20-25 pct. under normalen, men det totale udbytte kommer nok til at lande 10 pct. under et gennemsnitsår,« vurderer Bo Secher, planteavlschef hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne, over for Finans.Samlet set tegner den globale høst til at blive på niveau med rekordåret 2015. Derfor er kornpriserne relativt lave.

»Priserne er nu 10-12 kr. (pr. 100 kg., red.) lavere end for et år siden,« vurderer Mogens Frederiksen.

Et prisfald på 10 kr. kombineret med 10 pct. lavere udbytter vil reducere værdien af den danske kornhøst med omkring 1,8 mia. kr.