Højtprofileret elbilprojekt vakler

Jens Moberg forlod i går posten som chef for elbilprojektet Better Place. Afskeden kommer blot en måned efter en nedjustering.

Topchefen for Better Place, Jens Moberg, samt projektets kommunikationschef har forladt virksomheden. Forklaringen lyder lidt diffust, at der er uenighed om strategien i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luften er feset gevaldigt ud af den højtflyvende elbil-satsning Better Place denne sommer. I går forlod virksomhedens danske ansigt - erhvervskendissen Jens Moberg - selskabet. Afskeden kommer blot en måned efter, at Jens Moberg, der blev kendt som den højestplacerede dansker i Microsoft, barberede gevaldigt i selskabets forventninger til fremtiden.

Hverken Better Place eller Jens Moberg ønsker at kommentere baggrunden for den pludselige fratrædelse, ud over at det drejer sig om »uenigheder om strategien i Europa«.

Præcis, hvad der gemmer sig bag den diffuse forklaring, er uvist, men udadtil led Better Place et stort nederlag denne sommer. Det skete, da Jens Moberg i Berlingske Tidende offentligt barberede de ambitiøse vækstmål for Better Place gevaldigt ned.

Undsiger storaktionær

Da projektet blev præsenteret for små tre år siden sammen med Dong Energy lød ambitionerne på op mod 500.000 elbiler i Danmark i 2020. I juli erkendte Jens Moberg dog, at det tal var for ambitiøst:

»Derfor tror jeg, at vi i 2020 vil se et sted mellem 20.000-30.000 elbiler i Danmark til måske over 100.000,« lød forklaringen dengang.

Dermed undsagde Jens Moberg sin egen storaktionær, idet forklaringen kom blot en uge efter, at Dong Energy endnu engang offentligt havde bekræftet de ambitiøse mål om 500.000 elbiler i Danmark i 2020.

Netop Dong Energy spiller en nøglerolle i Better Place Danmark. Først og fremmest har Dong Energy skudt 50 millioner kroner ind i firmaet samme med Better Place LLC i Californien. Derudover har Dong Energy forpligtet sig til at skyde yderligere 150 millioner kroner ind i firmaet, ligesom Dong Energy har for 370 millioner kroner i konvertibel gæld til gode hos Better Place. En gæld som på et senere tidspunkt kan konverteres til aktier. Den statsejede energigigant har således over en halv milliard ude at svømme i forbindelse med Better Place, og den overraskende nedjustering af ambitionerne kan umuligt have vakt tilfredshed ved bestyrelsesbordet i Dong.

Jens Moberg bliver fulgt ud ad døren af en af sine tidligere medarbejdere hos Microsoft, idet kommunikationsdirektør Sara Helweg-Larsen følger sin tidligere chef ud ad døren. Hun skal være ny kommunikationsdirektør i McDonalds Danmark.

Rejste 1,8 milliarder

Hos Better Place Danmark har den hidtidige finans-direktør Morten Leth midlertidigt sat sig i stolen efter Jens Moberg.

»Det er trist, at Jens stopper, men sådan går det nogle gange i opstartvirksomheder. Jeg hverken søger eller er kandidat til at tage over efter Jens Moberg. Jeg har en finansiel baggrund, og vi skal have en mere udadvendt profil til at tage over,« slår Morten Leth fast.

Han er dog fuld af optimisme på vegne af elbilprojektet, der er stiftet af den karismatiske israeler Shai Agassi. Han peger på det faktum, at det amerikanske moderselskab Better Place LLC i januar rejste 1,8 milliarder kroner i en kapitaludvidelse anført af storbanker som HSBC og Morgan Stanley.

»Det er mange penge. Der er ingen opstartsvirksomheder, som har formået at rejse penge i den størrelsesorden. I Danmark bliver der sået tvivl om vores kapitalgrundlag. Men det er slet ikke tilfældet. Vi har rigeligt med kapital.«