Højt besunget jysk bioethanol-projekt døden nær

Et stort projekt, der skulle lave bioethanol i Holstebro, bliver ikke til noget, da en statsgaranti er afvist.

Maabjerg Bioenergy i Holstebro bliver ikke til noget. Det store projekt har ikke kunnet få støtte fra regeringen til at sikre billig finansiering. Free/Jens Bach Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. I årevis er der blevet arbejdet for, at et stort bioethanol-raffinaderi skulle opføres i Holstebro. Projektet skulle være en revolution, men nu har konsortiet bag aflyst planerne.

Ejerne af Maabjerg Energy Center, som raffinaderiet skulle hedde, har ikke kunnet få den forventede statsgaranti til sine lån. Dermed er det ikke bæredygtigt.

- Vi manglede at få det allersidste rammevilkår på plads, som var en garanti fra staten, der ville sikre os en billig rente. Men den model har regeringen sagt nej til.

- Det er en stor overraskelse, for der har været stor politisk opbakning til projektet tidligere. Vi var ualmindeligt tæt på mål, men uden finansieringen går det ikke, siger bestyrelsesformand for Maabjerg Energy Center, MEC, Jørgen Udby.

Projektet er et bioethanol-raffinaderi, der skulle lave strøm, biogas og bioethanol af landbrugets restprodukter.

EU stod ifølge MEC klar med små 300 millioner kroner, mens partnerne i projektet, der tæller blandt andet Dong og Novozymes, har skudt 460 millioner kroner i det.

Tidligere har den politiske støtte til projektet været stort, hvor blandt andre Venstres Søren Gade har talt for det.

- Men regeringen har altså ændret mening og vil ikke støtte projektet, siger Jørgen Udby.

Hos Socialdemokratiet vil formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Morten Bødskov nu kalde flere ministre i samråd om den manglende støtte.

- Det er stærkt chokerende, at der nu åbenbart ikke er politisk støtte til dette her projekt. Vi vil nu kalde erhvervsministeren og klima- og energiministeren i hastesamråd.

- Vi vil have svar på, hvorfor de ikke vil være med til at stille en garanti, der kan få dette her enorme projekt på vingerne. Det er op mod 1000 arbejdspladser, og det er fremtiden for den grønne omstilling, siger Morten Bødskov.

Hos MEC siger bestyrelsesformand Jørgen Udby, at der skal handles hurtigt, hvis projektet skal reddes.

- Projektet kan godt startes igen, men så skal der ske afgørende nyt. Ikke mindst i den politiske vilje, siger han.

Det har endnu været muligt at træffe erhvervsministeren for en kommentar.