Højesteret bakker Samsung op i milliardstrid med Apple

Enstemmig afgørelse om, at erstatning for stjålet design ikke skal bygge på hele Samsungs mobilsalg.

Apples milliardkrav mod Samsung skal nu genovervejes, siger USAs højesteret. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Dado Ruvic / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med den amerikanske højesteret i ryggen håber mobil- og TV-giganten Samsung nu at undgå at skulle betale 2,7 milliarder kroner til sin ærkerival Apple i den meget omtalte sag om mulig kopiering af Apples iPhone-design.

Højesteret omstøder dermed en tidligere retsafgørelse om, at Samsung skulle betale 399 millioner dollars (2,7 mia. kr.), fordi den sydkoreanske mobilproducent - verdens største - havde ladet sig inspirere lidt for kraftigt af Apples design, da Samsung designede nogle af sine Galaxy-telefoner, skriver nyhedsbureauet Reuters. Sagen har kørt siden 2011 og har undertiden været særdeles kulørt, fordi begge parter har gravet dybt for at finde smuds om hinanden.

Samsung kalder højesteretsafgørelsen for »en sejr for Samsung og for alle dem, der sikrer kreativitet, nyskabelse og fair konkurrence«.

Bødestørrelsen afhænger ikke af det samlede salg

Den enstemmige højesteretsafgørelse betyder, at appelretten nu skal behandle sagen igen og på ny forholde sig til, hvad Samsung skal betale til Apple. Apples talsmand, Josh Rosenstock, er »optimistisk over for, at de lavere retsinstanser igen vil sende et kraftfuldt signal om, at det ikke er i orden at stjæle«.

Samsung fik i 2012 en straf op 930 millioner dollars, men den blev senere skåret 382 millioner dollars ned. Samsung betalte i december 2015 548 millioner dollars til Apple men appellerede sagen til højesteret med krav om, at de 399 millioner dollars skulle bortfalde. Det var den fastsatte bøde for at have kopieret Apples bl.a. patenterede design på iPhonens runde hjørner og det farverige net af ikoner til programmerne på telefonen.

Højesterets afgørelse siger blandt andet, at et selskab, som krænker et patent, ikke altid behøver at skulle betale erstatning i forhold til det samlede salg af produkter, som bruger det stjålne patentdesign, hvis dette kun dækker visse komponenter og ikke hele produktet.

Afgørelsen ændrer ikke på, at Samsung er kendt skyldig.