Højesteret afgør amerikansk politis adgang til at spore mobiltelefoner

Amerikanske fterforskere skaffede 127 dages oplysninger fra mobilmaster uden dommerkendelse.

Den amerikanske højesteret afgør, hvornår der bliver krav om en dommerkendelse fra politiet ved sporing af mobiltelefoner. Arkivfoto: Carlos Barria, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske højesteret har signaleret, at den gør klar til at sætte grænser for, hvor meget myndighederne fremover vil kunne få lov til at følge folks færden gennem indsamling af mobiloplysninger.

Det sker i forbindelse med rettens behandling af en appelsag, hvor en mand er blevet idømt 116 års fængsel for væbnede røverier i elektronikbutikker i Michigan og Ohio for syv år siden, efter at efterforskere - uden at have en dommerkendelse - skaffede sig adgang til 127 dages oplysninger fra mobilmaster og dermed klargjorde, at den dømte befandt sig i nærheden af den stribe af butikker, hvor røverierne skete. I alt blev der indsamlet næsten 13.000 datapunkter om manden.

Konstant kontakt - også i baggrunden

Afgørelsen ventes først at falde omkring udgangen af juni 2018.

Forleden blev der holdt en 80 minutter lang høring i højesteret om sagen, og højesteretspræsident John Roberts og fire dommere antydede bagefter, at de kan finde på at udvide den beskyttelse af privatlivets fred, som er stadfæstet i den amerikansk forfatning mod urimelige ransagninger og beslaglæggelser, til også at omfatte politiets indsamling af data fra mobilmaster, selv om netop disse oplysninger har stadig større betydning for politiet.

En mobiltelefon forsøger konstant at holde kontakt med nærmeste mobilmast eller -antenne. Dermed sender den signaler af sted, som bruges til at spore telefonen og dens telefonnummer, uanset om telefonen er i brug eller ej. De mange apps ligger dog også og holder kontakt gennem internetforbindelsen. Tilsammen kan de mange oplysninger om telefonens geografiske placering og brugen af den bruges af politiet i forbindelse med efterforskning.

Og eftersom stort set alle i dag har en mobiltelefon, rejser det en række grundlæggende, juridiske spørgsmål.

Højesteret har to gange skærpet lovgivningen

Det store spørgsmål er dog, om det kræver en dommertilladelse på den måde at bryde privatlivets fred og databeskyttelsen, selv om det ikke handler om selve indholdet af kommunikationen men udelukkende om de såkaldte - men afslørende - metadata som f.eks. den geografiske placering, tidspunktet, hvem der ringer til hvem o.s.v. Derfor har borgerrettighedsgrupper taget aktivt del i den igangværende sag i forhold til principperne om, at man har ret til ikke at blive overvåget. American Civil Liberties Union (ACLU) fastholder, at politiet skal have en »sandsynlig sag« - og dermed en dommerkendelse - for at undgå at krænke forfatningen. Det amerikanske justitsministerium mener omvendt ikke, at en  dommerkendelse er nødvendig, og henviser til en højesteretsafgørelse fra 1979, som skelner mellem mobildata og samtaler ved et mobilopkald. I sidstnævnte tilfælde skal der utvetydigt foreligge en dommerkendelse.

De lavere retsinstanser har vurderet, at dommerkendelsen ikke var nødvendig for at kunne dømme Timmy Carpenter som røver.

Højesteret har to gange i senere år afgjort sager om ny teknologi brugt i forbindelse med kriminalsager. I 2012 afgjorde dommerne, at det kræver en dommerkendelse at placere GPS-sporingsudstyr på en bil, og i 2014 fastslog retten, at en dommerkendelse er en forudsætning for at kunne gennemsøge en mobiltelefon, som er blevet beslaglagt i forbindelse med en anholdelse.

»Afgørelsen her er i høj grad kritisk. Hver gang den amerikanske højesteret udtaler sig om disse spørgsmål, er det højrelevant for, hvad der sker i vores liv,« siger Brenda Sharton, leder af advokatfirmaet Goodwins gruppe for privatliv og cybersikkerhed, til netnyhedsmediet Quartz.