Højeste stigning i producentpriserne nogensinde er målt i marts

»Svimlende prisstigninger« og »en helt vanvittig udvikling« siger cheføkonomer, der forventer, at prisstigningerne virksomhederne imellem sendes videre til forbrugerne.

Det er ikke kun benzinpriserne, der er steget. Virksomhedernes omkostninger ligger nu over 35 procent højere end for et år siden, og det vil smitte af på forbrugerpriserne, siger cheføkonomerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betydelige prisstigninger er på vej mod forbrugerne, efter at producenternes priser i marts ligger hele 35,1 procent over, hvad de gjorde for et år siden – den største stigning nogensinde.

Det viser tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde tirsdag morgen.

»Producentpriserne er eksploderet. Stigningen i priserne er mere end seksdoblet på et år. Det er jo en helt vanvittig udvikling. Det er samtidig noget, de danske forbrugere kommer til at mærke. Med den dyrere drift i de danske virksomheder bliver en del skubbet videre til forbrugerne, og andelen af virksomheder, som vil sætte priserne op, ligger på rekordhøje niveauer,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

»Svimlende prisstigninger«

Stigningen i marts ligger 4,1 procentpoint højere end niveauet i februar.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger for til andre virksomheder på det danske hjemmemarked og i udlandet. Det indikerer retningen for forbrugerpriserne, eftersom virksomhedernes produktionsomkostninger stiger. På hjemmemarkedet er priserne steget med 62 procent, hvor de på eksportmarkedet er steget med 15 procent.

»Det er rent ud sagt svimlende prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne er bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, maskiner som energi er braget i vejret over det seneste år,« konstaterer Tore Stramer, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, med henvisning til både forsyningsproblemerne som krigen i Ukraine og de stigende energipriser, der alle er med til at presse alle andre priser op.

Oveni kommer nye nedlukninger i Kina på grund af coronavirus, hvorfor både produktion og flere store havne kører på nedsat kraft og vil presse økonomien yderligere.

»Som tingene ser ud nu, vil virksomhedernes producentpriser nå nærmest astronomiske stigningstakter på omkring 40 procent hen over foråret og sommeren,« vurderer Tore Stramer.

Når hurtigere ud til forbrugerne denne gang

I Nykredit siger cheføkonom Palle Sørensen, at det »erfaringsmæssigt tager et helt år, før stigningerne i producentpriserne slår fuldt igennem på forbrugerpriserne og dermed inflationen«.

»Men fordi stigningerne er så massive, kan det muligvis gå lidt hurtigere i denne omgang, og noget af den inflation, vi ser i øjeblikket, skyldes formentlig stigninger i producentpriserne, der virkelig tog fart i efteråret sidste år,« siger han.

Stigningen på 35,1 procent i producentpriserne er ifølge Danmarks Statistik især drevet af, at energiforsyningen er steget med 291,9 procent i marts 2022 i forhold til marts 2021. Råstofindvinding er steget med 159,7 procent, mens fremstilling, som udgør den største del af den samlede opgørelse, er steget med 8,7 procent.

Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer fra de 27 EU-lande samme tendens som i Danmark. Her har årsstigningerne siden juli 2021 været over ti procent for både EU og Danmark, hvilket ifølge Danmarks Statistik ikke er set før for EU. Martstallene her er endnu ikke offentliggjort, men årsstigningen i februar lå på 23,7 procent.