Højere renter kan give boligejere problemer

Ti procent af danske boligejere kan få problemer, hvis den korte rente stiger.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæt ved ti procent af alle de mange boligejere, som har lån med variable renter, vil få problemer, hvis de korte renter stiger til op mod fem procent, som de lange renter i dag ligger på.

I en ny undersøgelse siger et repræsentativt udsnit af de danske boligejere i hvert fald selv, at de er »bekymrede for udsigten til en rente på fem procent.« De tror også, at det »bliver vanskeligt at klare afdragene på boliglånet.«

Det er analysefirmaet Nielsen, der har lavet denne undersøgelse for Realkreditforeningen, som i går holdt årsmøde.

Realkreditten har ellers stædigt holdt fast i, at de kun har udbetalt billige lån med variable renter til personer eller familier, der kunne betale det langt dyrere fastforrentede lån. Men det tyder undersøgelsen altså på ikke i alle tilfælde er sket.

Direktør for Realkreditforeningen, Karsten Beltoft siger da også, at de variabelt forrentede lån har spredt sig med så stort fart på det danske boligmarked de senere år, at det i antal er ganske mange, som kan få problemer, hvis renten stiger til fem procent.

»Ti procent svarer således til, at omkring 70.000 boligejere er bekymrede ved udsigten til en rente på fem procent. Her ligger der fortsat en vigtig rådgivningsopgave for realkreditten,« siger Karsten Beltoft.

Flex- og rentetilpasningslån udgør lige for tiden 80 procent af alle nye lån og tæt ved 60 procent af boligejernes samlede gæld til realkreditten. Det har fået enkelte til at snakke om en tikkende bombe på boligmarkedet, der ville eksplodere, når renten steg.

Velovervejede boligejere

Men Karsten Beltoft hæfter sig mest ved, at hele 85 procent ikke mener, at en rentestigning til fem procent vil gøre det svært at få deres økonomi til at hænge sammen.

Hele 87 procent mener også, at de kender konsekvenserne for deres økonomi af en rentestigning til fem procent.

»De udsagn vidner om velovervejede boligejere, der sætter sig grundigt ind i tingene. Svarene vidner om, at boligejerne er klar over, at rentesituationen lige nu er ekstraordinært gunstig! Renten kan næsten kun gå én vej, og det er op,« siger Karsten Beltoft.

De korte renter er på det sidste faldet til bare 1,4 procent, så det nu er muligt at låne en million kroner med et F1-lån uden afdrag for tæt ved 1.200 kroner. Det er det laveste niveau nogensinde. Den korte rente hos Danmarks Nationalbank var så sent som i efteråret 2008 kortvarigt oppe på fem procent. Det var en udløser af finanskrisen. Men også fra august 2000 til juli 2001 var renten eksempelvis oppe over fem procent.