Højere mobilpriser dæmper TDCs tilbagegang

Telegiganten tjener fortsat færre penge men har til gengæld vundet en pæn håndfuld nye mobilabonnenter.

TDC er fortsat Danmarks ubestridt største teleselskab men har de seneste år været under stort pres med faldende indtjening og mange mistede kunder. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC er fortsat presset af det hårde marked i Danmark og mister både omsætning og indtjening. Til gengæld har telegiganten på tre måneder hentet 25.000 nye mobilkunder, og det er fortsat aktiviteterne i Norge, der redder regnskabet.

TDCs omsætning faldt med 4,0 procent til 5.204 millioner kroner i april-juni mod 5.422 millioner for et år siden, mens driftsresultatet (EBITDA) faldt med 9,7 procent fra 2.344 millioner kroner til 2.117 millioner. I Norge voksede omsætningen med 3,2 procent til 964 millioner norske kroner, og driftsresultatet steg med 9,7 procent til 430 millioner norske kroner. TDC fastholder derfor sine forventninger til 2016 og regner med at nå et driftsoverskud på 8,4 milliarder kroner.

TDC har på tre måneder vundet 25.000 flere mobilkunder og har nu 2.603.000. Til gengæld har 19.000 fastnetkunder, 6.000 TV-kunder og 2.000 bredbåndskunder forladt koncernen i Danmark, mens endnu 2.000 TV-kunder og 3.000 bredbåndskunder er kommet til i Norge.

Topchef: Erhvervsmarkedet er den store udfordring

TDC har samtidig formået at fastholde kundernes gennemsnitlige forbrug hver måned som følge af de højere mobilpriser. Det ligger på 114 kroner, ganske som for et år siden.

»Det er lykkedes at få vores danske mobilforretning i vækst for første gang i fem år, og vi leverer en meget stærk indtjening i Norge, hvor vi har haft et godt salg af bredbånd til vores TV-kunder. Vores største udfordring ligger stadig på det dansk erhvervsmarked, der er præget af intens priskonkurrence,« siger TDCs topchef, Pernille Erenbjerg, i en kommentar til regnskabet, som hun kalder »et tilfredsstillende resultat«.

Erhvervskundernes månedlige mobilforbrug er faldet med 17 kroner til nu 116 kroner i takt med, at der er udbredt slagsmål om virksomhederne blandt teleselskaberne, som derfor presser priserne nedad for at få kunderne i hus.

Opkøbsrygter cirkulerer

TDC er den sidste af de fire store teleselskaber i Danmark, der afrapporterer.

Det danske telemarked har i mere end ti år været præget af en intensiv priskrig, som har kostet milliarder af kroner for selskaberne. Telia og Telenor forsøgte at slå sig sammen men blev afvist af EU, og kampen fortsætter derfor, selv om alle ved, at der burde være et stort teleselskab mindre. TDC fik i juli et opkøbstilbud fra en amerikansk kapitalfond, hvilket TDCs bestyrelse afviste som »utilstrækkeligt«. Flest hælder til, at løsningen kan blive, at »3« køber Telias danske forretning, efter at Telia - der har en betragtelig pengekasse som et af verdens største mobilselskaber - køber TDC. Telia er i forvejen Nordens største teleselskab.

Siden det sene efterår 2015 har alle fire store selskaber gradvis udfaset deres billigste mobilabonnementer og lagt lidt ekstra i posen på de dyrere for på den måde at få flere penge i kassen fra nye kunder. Også eksisterende kunder lokkes til at skifte en takt opad.

Også konkurrenterne er presset

Norskejede Telenor, der er næststørst i Danmark, mistede i april-juni 18.000 mobilkunder til nu 1.779.000, 2.000 fastnetkunder og 2.000 bredbåndskunder. Omsætningen lå stort set på samme niveau som sidste år, mens driftsresultatet er vokset fra 107 til 136 millioner norske kroner.

Telia, der er tredjestørst og har fælles mobilnet med Telenor, holder sit mobilkundetal uændret på 1.640.000 men tabte i andet kvartal 1.000 fastnetkunder, 3.000 bredbåndskunder og 1.000 TV-kunder. Omsætningen i Danmark faldt fra 1.448 millioner svenske kroner sidste år til 1.419 millioner, men Telia tjente flere penge med et driftsresultat på 155 millioner svenske kroner mod 133 millioner for et år siden.

»3«, Danmarks fjerdestørste, har siden udgangen af marts vundet omkring 20.000 nye mobilkunder og har nu lige under 1,2 millioner samt øget sin omsætning, men driftsresultatet på 126 millioner kroner er det laveste i fire og et halvt år.

TDC har solgt ud i Sverige

TDC har 1. juli - altså efter regnskabets afslutning - lagt alle sine privatkunder ind under YouSee-navnet, som har et bedre ry end TDC selv.

TDC ejer i Danmark mobilselskaberne Fullrate, Telmore og YouSee Mobil (tidl. Onfone) samt Dansk Kabel-TV og landets største kabel-TV-selskab, YouSee, filmudlejningstjenesten Blockbuster og gamblingvirksomheden Bet25. Desuden ejer TDC i Norge det næststørste kabel-TV-selskab Get og driver desuden erhvervsforretning dér. I juni købte Tele2 TDCs svenske forretning for 2,3 milliarder danske kroner.

TDC er - unikt i Europa - størst på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser.

TDC har i alt 7.990 medarbejdere, heraf 6.960 i Danmark. Det er omkring 100 flere end for et år siden.