Høje lønninger truer byggeriet på trods af højkonjunktur

Trods den høje aktivitet i byggeriet og det igangværende opsving, har det ikke lykkes branchen som helhed at spinde guld, da lønomkostninger i andet kvartal af 2018 tog et stort spring opad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Flere virksomheder i byggebranchen risikerer at styre mod flere konkurser og dyk i indtjeningen, hvis udviklingen med højere lønninger og en dårlig evne til at hæve priserne fortsætter.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Entreprenør- og håndværkervirksomheder har kurs mod flere konkurser og overskud, der bliver ædt op af højere lønninger.

Ifølge Deloitte og brancheorganisationen Dansk Byggeri er blandingen af entreprenørers manglende evne til at hæve priserne i et rødglødende marked kombineret med stigende omkostninger, grunden til at virksomhederne kan være på vej mod dårligere tider.

»Hvis du får mange store hop i lønningerne, og de når op på et niveau, hvor det bliver for dyrt at producere, vil du have virksomheder, der mister deres indtjening og knækker nakken. Det kan smitte af på andre brancher og få opsvinget til at gå i stå,« siger Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i Danske Byggeri, til Jyllands-Posten Erhverv.

Trods den høje aktivitet i byggeriet og det igangværende opsving, har det ikke lykkes branchen som helhed at spinde guld, da lønomkostninger i andet kvartal af 2018 tog et stort spring opad.

Samtidig viser en ny regnskabsanalyse fra Deloitte, at overskudsgraden for branchen i 2017 er faldet til 4,6 pct. fra 4,7 pct. i 2016.

Thomas Frommelt, der er leder af Deloittes branchegruppe for byggeri, mener ifølge avisen også, at det er tankevækkende, at overskudsgraden ikke er højere når der er højkonjunktur.

Sandsynligheden for konkurs er meget høj, når konjunkturerne vender, og virksomhederne i branchen vil ikke være særlig godt rustet, lyder det.