Høj stemning i dansk lejr på ejendomsmessen

Udbredt dansk optimisme blev underbygget af flere gode nyheder op til og under den store ejendomsmesse, som også gav pris-skulderklap til hjemlige projekter.

Foto: VALERY HACHE. Model af London. 10. marts, 2015 i Cannes. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Læs mere
Fold sammen

Efter fem-seks triste finanskriseår var stemningen for alvor vendt på den internationale Mipim-ejendomsmesse i Cannes i sidste uge, og blandt de mange danske deltagere blev stemningsskiftet underbygget af såvel gode nyheder lige før og under kongressen som af flere Mipim-anerkendelser til flere hjemlige projekter og arkitekter.

»Overalt hørte jeg positive bemærkninger om forretningsmiljøet, og det har været det mest positive Mipim i mange år. Der var mange danske deltagere, næsten på niveauet før finanskrisen, og vi har selv fået etableret adskillige forretningskontakter, blandt andet inden for hotelområdet,« siger udviklingschef Jacob Saxild fra Copenhagen Capacity, der skal trække udenlandske investeringer til hovedstaden og stå for den fælles København-Malmø-stand.

Lignende meldinger lød under Mipim-messen.

»Virksomhederne er igen begyndt at udvide; det handler ikke kun om at downsize. Vi ser også flere detailprojekter, og det er næsten blevet sælgers marked,« sagde partner Helle Lindhardt fra mæglerfirmaet Lund & Lindhardt eksempelvis til Berlingske Business.

Den udbredte optimisme blev styrket af de seneste nøgletal med lidt højere økonomisk vækst og beskæftigelse – og af flere gode branchenyheder:Carlsbergbyen kunne melde om stor interesse for de første udbudte lejligheder, og i Ørestad måtte projektudvikleren CPHinvest af samme grund skrue op for byggetempoet af sine rækkehuse.

Under messen kunne Berlingske løfte sløret for, at København i 2014 oplevede det højeste antal nye boliger siden 2007 og ventede endnu en stor stigning i år, og PensionDanmark meldte om årets foreløbig største handel: købet af tre KMD-datacentraler for 1,2 milliarder kroner.

Den udenlandske interesse for Danmark fortsatte med Prudential-selskabet M & G Real Estates køb af en strøgejendom for en kvart milliard kroner og med Marriott-kædens melding om et kommende Moxy-hotel i Sydhavnen.

Som kronen på værket blev to byggerier hædret med en Mipim-pris eller »ejendomsbranchens Oscar«, nemlig boligbyggeriet på Krøyers Plads (med NCC Bolig som udvikler samt Vilhelm Lauritzen og COBE som arkitekter) og det kommende supersygehus syd for Hillerød (Region Hovedstaden er bygherre, stregerne er, også her, sat af Vilhelm Lauritzen og af schweiziske Herzog & de Meuron).

Tilmed var seks projekter fra fire danske tegnestuer blandt en række fremtidige byggerier og projekter, som fik officiel Mipim-ros. Det var Bjarke Ingels/BIG og Schmidt Hammer Lassen – begge med to projekter – samt 3xN og Henning Larsen Architects.

Særligt arkitekterne kan få gavn af Mipim-priserne, og så er det en fordel for Danmark som investorland med ekstra opmærksomhed.

Kamp om opmærksomhed

Som altid var der nemlig hård kamp om messe- og investoropmærksomheden, og velkendte storbyer som London, Paris, Manchester, Madrid og Warszawa og de nærliggende Stockholm, Gøteborg, Oslo og Hamborg havde følgeskab af mange andre, for eksempel Stirling, Oulu og Lódz – i Skotland, Finland og Polen.

Med et stigende antal direkte investorer – og en del flere indirekte investorer via London-baserede fonde – er Danmark fortsat i søgelyset hos mange pengetanke.

»Vi nyder stadig godt af, at mange søger væk fra Sydeuropa og ikke vil investere i eksempelvis græske og spanske hoteller. Det giver øget opmærksom for Nordeuropa, men hvor Stockholm har været vant til mange internationale investorer, blandt andet i kraft af stort ejendomsmarked, så har København gennem de senere år fået et internationalt gennembrud,« vurderer Jacob Saxild fra Copenhagen Capacity.

Flere politikere deltog i ejendomsmessen, der ellers koliderede delvis med det årlige kommunale topmøde i Aalborg.

Overborgmester Frank Jensen (S) nåede dog i Cannes at slå på tromme for, at investorer er hjertelig velkomne i København – det er ikke en lukket fest som i nogle lande, og der er masser af plads til byggeri og dermed gode investeringsmuligheder.

For første gang var Odense og Aalborg koblet på København-Malmø-standen, og rådmændene Jane Jegind (V) og Hans Henrik Henriksen (S) slog blandt andet på de letbaner, som er på vej i begge byer med tilhørende udviklingsmuligheder.